Javult az internetszolgáltatás, de még rengeteg a panasz

Számos olyan tényező szóba jöhet, amely az internethálózat minőségétől és leterheltségétől függetlenül befolyásolhatja a minőséget.

Magyar Nemzet
2019. 08. 17. 14:48
Millenium eSport professional gamer Tony of France, nicknamed ShLaYa, looks at a computer screen as he plays inside the Millenium Gaming House in Marseille
Sokan kifogásolták az online filmnézés minőségét Fotó: Jean-Paul Pelissier Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az internetezők közel hatvan százaléka panaszkodott tavaly az otthoni internetes telefonálás minőségére, de majdnem ugyanekkora arányban voltak elégedetlenek a felhasználók a videótelefonálás és az online filmnézés szolgáltatásával a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felmérése szerint, amelyet abból az apropóból közölt a hivatal, hogy négyéves a széles sávú szolgáltatásokat összehasonlító portálja.

A Szélessáv.net 211 kihelyezett mérőeszközzel több mint 1,3 millió mérést végzett el a fennállása alatt; az ingyenesen igényelhető felhasználói mérőeszközön 9,2 millió, a weboldalon keresztül a regisztrált vagy anonim fogyasztók 750 ezer, míg az NMHH mérőautói körülbelül négymillió mérést hajtottak végre. Eközben fejlesztették is a hatóság mérnökei a rendszert. A múlt év óta a le- és feltöltési sebességen és késleltetésen túl már a késleltetés ingadozása (jitter) és a csomagvesztés (packet loss) is mérhető, az idén bevezetett új otthoni mérődobozok pedig már a gigabites sebességmérő tartományban is ellenőrzik az értékeket.

Sokan kifogásolták az online filmnézés minőségét
Fotó: Reuters

Összevetve a szolgáltatók, a technológiák és a csomagok számát a mérőhelyek számával és eloszlásával, a mérési eredmények ugyan nem tekinthetők reprezentatívnak, de óvatos általános megállapításokat le lehet vonni belőlük. Ez alapján minden letöltési sebességtartományban markáns javulás figyelhető meg az elmúlt években. A 0–100 Mbit/s tartományokban a kínált letöltési sebesség 70 százalékát a mérési pontokon nagy részében el lehetett érni, de még 80 százaléknál is magas a megfelelési arány. Kevésbé tudják valóban biztosítani a szolgáltatók a kínált letöltési sebességeket 100 Mbit/s felett, viszont az ilyen hozzáférések száma és aránya a mintában és országosan is jelentősen alacsonyabb, és a felhasználó sem feltétlenül érzékeli, ha ennél alacsonyabb a sebesség – jelezte a hatóság.

Számos olyan tényező szóba jöhet, amely az internethálózat minőségétől és leterheltségétől függetlenül befolyásolhatja a minőséget. Ilyen például, ha a vezetékes internet kábelét nem közvetlenül abba a számítógépbe dugjuk, amelyen internetezünk, hanem wifit használunk, valamint ha eltávolodunk a jeltől vagy sok készülék kapcsolódik egyszerre ugyanarra a wifire.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.