Leszámoltak a Kínából érkező hamisítványokkal

A szigorú hatósági fellépésnek és a folyamatos ellenőrzésnek ­köszönhetően nem kerülhetnek hamisított mézek a magyar boltok polcaira.

2020. 03. 01. 6:45
null
A hatóság szigorúan ellenőrzi a termékeket Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szigorú hatósági fellépésnek és a folyamatos ellenőrzésnek ­köszönhetően nem kerülhetnek hamisított mézek a magyar boltok polcaira. A laboratóriumi vizsgálatok hatékonyságát tovább javítja a kialakítás alatt álló magyar autentikus mézadatbázis. A hazai mézek piaci pozícióját az élelmiszerkönyv módosításával javítaná az agrártárca, az intézkedéssel a fogyasztók is jól járnak, hiszen pontos tájékoztatást kaphatnak a termékek eredetéről.

Míg Európa-szerte egyre nagyobb gondot jelent a Kínából beáramló hamisított méz, a hazai piacot az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően sikerült megtisztítani a silány minőségű áruktól, a boltok polcain pedig máig csak eredeti mézek közül válogathatnak a vásárlók. Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában jelezte: nehéz a hamisított mézek laboratóriumi azonosítása, ezért hazánk 2015-től kezdődően számos intézkedést vezetett be a magyar mézpiac megtisztítása érdekében. A hatóságok azóta is fokozottan ellenőrzik ezt a termékcsoportot, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mintavételi eljárása pedig a kiskereskedelem mellett a mézkiszerelő üzemek telephelyeire is kiterjed. A vállalkozókra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség a mai napig él, az így kapott ­információk alapján pedig biztosra vehető, hogy kínai eredetű mézszállítmány közvetlenül nem érkezik hazánkba. A tárcavezető szerint a magyar piacon kapható import mézek legtöbbje Ukrajnából származik.

Annak érdekében, hogy a hamisítványokat laboratóriumi ellenőrzéssel minél könnyebben ki lehessen szűrni, hazánk csatlakozott az Európai Bizottság mézmintavételi programjához. Emellett elindult a Nébih mézhamisítás elleni projektje is, amelynek részeként folyamatban van a magyar autentikus­ mézadatbázis kialakítása. A laboratóriumi vizsgálatok hatékonysága ennek köszönhetően a jövőben tovább javul majd. A minőségi magyar méztermelés védelmét és a mézhamisítás elleni összehangolt fellépést a Nébih és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület együttműködése segíti.

A hatóság szigorúan ellenőrzi a termékeket
Fotó: Kurucz Árpád

Az európai mézválság ugyanakkor így is érinti a magyar méhészeket, ezért az agrárkormányzat nemrég egy több pontból álló uniós intézkedési csomagra tett javaslatot. Ennek egyik legfontosabb eleme a mézek eredetjelölésének szigorítása, így a fogyasztók a tényleges származási hely feltüntetése mellett választhatnak a különböző termékek közül. A tárcavezető szerint a minisztérium tervei közt szerepel a Magyar élelmiszerkönyv ilyen irányú módosítása is. Az intézkedés célja javítani a magyar mézek piaci helyzetét itthon és az unióban egyaránt. A lépés a fogyasztóknak is kedvezne, hiszen a termékek csomagolásán pontos tájékoztatást találhatnak a méz termőhelyével kapcsolatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.