„Megérkezett a trójai csomagja!” – riasztást adott ki a kibervédelmi intézet

Az internetes vásárlás felívelését próbálják kihasználni a bűnözők. Komoly károkat okozhatnak, ne hagyja magát átverni!

2021. 03. 24. 15:05
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre gyakrabban küldenek kártékony linkeket SMS-ben a csalók, legújabban a házhoz szállítás népszerűségének növekedését kihasználva csomagküldemény érkezéséről szóló értesítésnek álcázzák az adathalász-kísérletet.

Ha ehhez hasonló üzenetet kap a telefonjára, ne kattintson rá!
Fotó: Telekom

A kéretlen SMS-ek olyannyira elszaporodtak az elmúlt napokban, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) riasztást adott ki szerdán. Kiemelték: az eddigi adatok alapján minden esetben magyar mobilszolgáltató hálózatából érkeztek az üzenetek, az azokban szereplő linkek (URL-ek) pedig dinamikusan változnak.

A link megnyitást követően arra akarják rávenni a felhasználót, hogy telepítsen egy kártékony mobilalkalmazást. Megtévesztő módon, a felhasználói bizalom növelése érdekében gyakran az egyik ismert logisztikai cég arculati elemeit is megjelenítik az oldalon (leggyakrabban a FedExét) – tájékoztatott a Telekom, amely ezen a linken gyűjtötte össze hasznos tanácsait.

A link megnyitása önmagában nem fertőzi meg az eszközt, ettől függetlenül érdemes megnyitás nélkül törölni az SMS-t. Fontos, hogy a felajánlott kártékony alkalmazást nem szabad telepíteni.

Mobilalkalmazást kizárólag a gyártók által felügyelt forrásból (Google Play Store, Apple AppStore, Huawei AppGallery) szabad telepíteni.

Mi történik, ha valaki mégis telepíti és elindítja az alkalmazást?

A logisztikai alkalmazásnak álcázott trójai vírus telepítésével és az általa kért engedélyek megadásával a csalók teljes hozzáférést szereznek a készülékünk felett, így

bármilyen azon tárolt adathoz és alkalmazáshoz hozzáférnek, például banki alkalmazáson belül utalást kezdeményezhetnek.

Emellett a telefon majdnem minden más szolgáltatásához is hozzáférnek a bűnözők: SMS és MMS írásához és küldéséhez, az internetböngésző használatához, a Bluetooth- és az NFV-kapcsolathoz és a telefonkönyvhöz is. Ezt pedig arra is kihasználja az alkalmazás, hogy tömegével küldjön SMS-eket, másokat is megpróbálva rávenni a telepítésre.

Mi a teendő, ha a számunkról hasonló tartalmú SMS-eket kapnak mások?

A telefont Airplane módba (repülő üzemmódba) állítva, vagy a SIM-kártyát ideiglenesen eltávolítva törölni kell az alkalmazást. Ha ezt követően is folytatódik a tömeges SMS-küldés, akkor érdemes a készüléket gyári állapotba állítani. Ez utóbbi eljárást tanácsolja minden esetre az NBSZ NKI.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.