Munkaerő érkezik a gazdaságokba

Hamarosan megjelenhetnek a külföldi idénymunkások a hazai ültetvényeken. Ahhoz azonban, hogy a határ túloldaláról érkező segéderő valóban eljusson a gazdaságokba, szigorú szabályok betartására és pontos adminisztrációra van szükség.

Magyar Nemzet
2020. 05. 16. 12:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan megoldódhatnak a súlyos munkaerőhiánnyal küzdő kertészeti ágazat gondjai, ahogyan arról lapunk is beszámolt. A kormány döntésének értelmében már nemcsak a határ menti településekről, hanem a szomszédos országok távolabbi pontjairól is érkezhetnek idénymunkások az országba. Ahhoz azonban, hogy a vendégmunkások ténylegesen eljussanak az ültetvényekre, szigorú szabályok betartására van szükség.

Az erről szóló rendőrségi határozat a napokban jelent meg. Eszerint a munkáltatónak egy cégszerűen aláírt kimutatást kell készítenie, amely a dolgozók személyes adatai mellett tartalmazza a munkavégzés és a szállás helyét, valamint a munkavégzés tervezett időpontját is. Ezt elsőként a járványügyi hatósághoz kell eljuttatni, mégpedig a tervezett belépés előtt 72 órával, majd az adott határátkelő e-mail-címére is el kell küldeni, amely a rendőrség honlapján található. A határátkelőt a munkások érkezése előtt két nappal már értesíteni kell, mint ahogy a kiléptetés előtt is szükséges a jelzés.

Baranyi Gábor, a Deloitte agrár- és élelmiszeripari üzletágának igazgatója felhívta a figyelmet, hogy az előzetes bejelentés mellett a külföldről érkező vendégmunkásoknak a munkáltatóval kötött érvényes és hatályos munkaszerződést, vagy a munkaviszony fennállásáról kiállított igazolás eredeti példányát is be kell mutatniuk. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a könnyítések ellenére hazánk területére csak akkor léphetnek be az agrárágazatban dolgozók, ha az elvégzett egészségügyi vizsgálat során nem merül fel a koronavírus-fertőzés gyanúja.

A földeken dolgozó külföldiek itt-tartózkodására is szigorú előírások vonatkoznak. Azzal, hogy belépnek az országba, vállalniuk kell, hogy a szállásukat csak a munkáltató által szervezett módon, csoportosan és kizárólag munkavégzés céljából hagyhatják el. Az ellátásukról és az étkeztetésükről is a gazdálkodóknak kell gondoskodniuk.

Ha valamelyikük a koronavírus tüneteit észleli magán, azonnal értesítenie kell a foglalkoztatóját, aki amellett, hogy értesíti a járványvédelmi hatóságot, a beteg személy elkülönítéséről is gondoskodik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.