Német érdekek miatt kelt félelmet a szakszervezet

Nem kerül veszélybe az iparban, elsősorban az autóiparban dolgozó munkavállalók állása a termelés lassulása miatt, ráadásul a magyar kormánynak számos eszköz van a kezében arra az esetre, ha tartósan bajba kerül a német gazdaság — mondta lapunknak Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a hazai ágazati szakszervezet a németországi vasasok érdekeit helyezi a magyar munkavállalók elé.

Nagy Kristóf
2019. 06. 08. 12:36
null
Az autóipar lassulása várhatóan nem jár leépítésekkel, ráadásul szakemberhiány van az országban Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sem a munkavállalók állására, sem a béremelésekre nem lesz várhatóan középtávú hatása az ipari, azon belül is jellemzően az autóipari termelés lassulásának, ezért egyes szakszervezetek alaptalanul riogatják a munkavállalókat – mondta a Magyar Nemzetnek Par­ragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Korábban a Vasas Szakszervezetek kongatták meg a vészharangot a kölcsönzött munkavállalók elbocsátásával, létszámstop és a rövidebb munkahét bevezetésével. A kamara elnöke erre rea­gálva emlékeztetett: Magyarországon munkaerőhiány van, emiatt a munkavállalók lényegesen erősebb alkupozícióban vannak a korábbiaknál. Az elnök kiemelte: tény, hogy a német gazdaság a legfrissebb előrejelzések szerint recesszióközeli állapotba kerülhet, ami hatással lesz a magyar gazdaságra is.

Ugyanakkor a hazánkba befektető cégek jellemzően a legmodernebb technológiával dolgoznak, a korábbi években is folyamatosan fejlesztettek. Lesznek olyan üzemek, ahol visszaesés várható, ám ennek hatására a dolgozókat más munkakörbe osztják be, illetve nem túlóráztatják. Parragh László emlékeztetett: azok a munkavállalói képviseletek, amelyek most az ipar lassulása miatt ijesztgetik a munkavállalókat, néhány hete még a rabszolgatörvényként emlegetett túlóratörvénnyel próbáltak elégedetlenséget generálni.

Az autóipar lassulása várhatóan nem jár leépítésekkel, ráadásul szakemberhiány van az országban
Fotó: Kurucz Árpád

A Vasas ezen tevékenysége nem véletlen: Győrben és Kecskeméten is működtet a német vasipari óriásképviselet, az IG Metall irodákat. A német szakszervezeti szövetségnek pedig – érthető módon – az az érdeke, hogy a hazánkban jelen lévő termelés visszakerüljön Németországba. Ám ez a magyar munkavállalóknak egyáltalán nem érdekük, ezért több kérdést is felvet a magyar és a német vasasok együttműködése. Parragh László hozzátette: habár vannak félelmek, a magyar gazdaság állapota rendkívül kedvező, ezért a német piaci hatások tompítására számos eszköz áll a kormány rendelkezésére.

Korábban lapunk beszámolt róla: egyes szakszervezetek – vélhetően politikai célból – decemberben túlzóan és alaptalanul állították, hogy a túlóratörvény elfogadásával a munkavállalókat évi négyszáz óra túlmunkára kényszerítik, s azt majd csak három év múlva fizetik ki. A téli megmozdulások valódi célja mára világossá vált: a dolgozók korábban felmért félelmeire – az érdekvédelmi munkával ellentétesen – nem megnyugtató válaszokkal reagáltak ezek a képviseletek, hanem felerősítették azokat. Vélhetően azzal a szándékkal, hogy elégedetlenséget keltsenek a dolgozók közt, ezzel utcára hívva azt a kritikus tömeget, amivel kormányt lehet buktatni, mindezt részben a magyar állam pénzén, részben külföldi civil szervezetek közreműködésével és az ellenzéki pártokkal.

Konfliktus a Dunaferrnél

Megdöbbenéssel fogadta a Liga Szakszervezetek, hogy a dunaújvárosi Dunaferr először felmondta az évtizedes, szakszervezetekkel folytatott együttműködést, ezt követően pedig a képviselet ifjúsági tagozatának tárgyalódelegációját sem engedték be a gyárba, így az egyeztetés is meghiúsult. A Liga közlésében felidézte: a konfliktus előzménye, hogy májusban a szakszervezetek nem engedték a munkáltatónak, hogy megszorításokat vezessen be. A cég az iparági válságra hivatkozva azt kérte, a dolgozók ne kapják meg a kollektív szerződésben foglalt, nyáron esedékes juttatást, az úgynevezett szabadságos bér teljes összegét, amelynek egy részét csak decemberben fizetnék ki. A munkavállalók ezt nem fogadták el, ezért a javaslatra nemet mondtak a szakszervezetek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.