Szilárd az erőművek védelme

A korábbinál is szigorúbb beléptetést, illetve megerősített biztonsági védelmet rendelt el az ország villamosenergia-ellátásának háromnegyedét biztosító erőművei­ben az MVM-csoport az elmúlt hetekben. Ahol szükség volt rá, új munkarendet vezettek be, illetve kialakították a bentlakásos munkavégzés feltételeit a járványhelyzetben is folyamatos energiaellátás biztosításáért.

2020. 04. 20. 5:45
null
Pakson már március elején léptek a munkatársak egészségének megóvása érdekében Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy tizenötezren dolgoznak a járvány sújtotta időszakban is az MVM-csoport ötvennél is több tagvállalatánál, hogy biztosítsák az energiatermelést és a műszaki szolgáltatásokat. A vállalatcsoport az elmúlt időszakban közel 150 ezer védőeszközt szerzett be dolgozói számára, többek közt szem- és légzésvédőket, illetve kézfertőtlenítőket – tájékoztatták lapunkat. A nemzeti energetikai holding munkatársainak mintegy hatvan százaléka otthoni munkavégzésre állt át. Őket rugalmas munkaidővel, illetve on­line pszichológiai tanácsadással és videós sportolási lehetőségekkel is támogatja a vállalat.

– Az energetikai szolgáltatások biztosítása nélkül a gazdaság nem tud működni, a lakosság nem képes létezni. Az MVM-csoport ezért a magyar kormány intézkedéseivel összhangban fokozatosan hozza meg azon dönté­seit, amelyekkel még a mostani, kritikus időszakban is fenntartható az ellátás. Munkatársainkkal most is azon dolgozunk, hogy mindig, mindenhol rendelkezésre álljon a szükséges energia a lakosságnak és a gazdaságnak, ezzel is támogatva a koronavírus elleni küzdelmet – mondta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A csoport már 2020. március elején meghozta a rendkívüli intézkedéseket, és minden évben teszteli, modellezi a lehetséges krízishelyzeteket. Ezért a most kialakult pandémiás állapotot gyorsan és hatékonyan tudta kezelni.

– A magyar gazdaság működőképessége szempontjából stratégiai fontosságú vállalat a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt., amely felügyeli és működteti a kritikus infrastruktúrának számító nagyfeszültségű hálózatot, valamint összehangolja a magyar rendszer működését a szomszédos hálózatokkal – emelte ki a társaság vezérigazgatója. Biczók András hozzátette: A kritikus munkakörökben, a központi vezénylőben, a távvezetékek üzemeltetésében, valamint az alállomásokon szolgálatot teljesítő, speciális szakértelmű munkatársaknak egyedi munkamenetet és egészségvédelmi programot dolgoztak ki.

– A paksi atomerőmű a nap 24 órájában biztosítja az ország villamosenergia-termelésének felét, ami a szakembergárda folyamatos és összehangolt munkáját igényli, ezért már március elejétől intézkedéseket hoztunk munkatár­saink egészségének védelme érdekében – tájékoztatott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. Pekárik Géza hozzátette, hogy jelentősen mérsékelték az atomerőmű területén munkát végzők számát, és minden olyan feladatot, amely nem feltétlenül szükséges az atomerőművi blokkok biztonságának fenntartásához, illetve a folyamatos üzem kiszolgálásához, későbbre ütemeztek át.

Pakson már március elején léptek a munkatársak egészségének megóvása érdekében
Fotó: Kurucz Árpád

A társaságcsoport kizárólagos villamosenergia-nagykereskedője, az MVM Partner Zrt. felel azért, hogy Magyarországon mindig a megfelelő mennyiségű áram álljon rendelkezésre.

– Az ellátásbiztonság alapja a villamosenergia-rendszer stabilitása, vagyis a termelés és a fogyasztás egyensúlyának biztosítása, amelyhez folyamatos munkarenddel a jelenlegi helyzetben is jelentősen hozzájárul vállalatunk, természetesen a szigorú járványügyi szabályok betartása mellett – hangsúlyozta Czinege Kornél, a cég elnök-vezérigazgatója.

A Nemzeti Közművek (NKM) az új típusú koronavírus további terjedésének megakadályozása céljából személyes ügyfélszolgálati irodáit további rendelkezésig zárva tartja. Az ügyfelek most az online és a digitális megoldásokat vehetik igénybe. Április 2. és július 2. között új kampánnyal hívja fel a cég az ügyfelek figyelmét az elektronikus számla előnyeire. – A kampány ideje alatt minden új, villamos energiára vagy földgázra szóló e-számla-regisztráció után 500 forint számlajóváírás jár, illetve az NKM Energia Zrt. további 500 forinttal támogatja a hazai ellátóközpontnak minősített Szent László Kórház alapítványát – mondta Hiezl Gábor, az NKM Energia Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.