Víz alatti módszerekkel is csempészték a cigarettát

Sárkányrepülővel, kisgéppel, de robot nélküli repülőegységgel, vagyis drónnal is megkíséreltek tavaly a csempészek cigarettát behozni az országba, miközben a határfolyóinkon víz alatti módszerekkel is próbálkoztak. Fejlett technikát és furfangos módszereket ugyanakkor a hatóság is alkalmaz, amely tavaly több mint húszezer esetben lépett fel a dohány-feketekereskedelem különféle szereplői ellen. A hivatal emberei 4,6 mil­liárd forint értékű árut vontak ki az illegális piacról.

Jakubász Tamás
2020. 02. 21. 5:45
null
Változatos eszközökkel, például erre kiképzett kutyákkal buktatják le a bűnözőket Fotó: NAV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem telt unalmasan az elmúlt éve azoknak a pénzügyőröknek és pénzügyi nyomozóknak, akik a dohány feketekereskedelmének visszaszorítását kapták feladatul. Mint az a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss kimutatásából kiderül, tavaly több mint húszezer esetben akadt fenn a hatósági hálón valamilyen illegális szállítmány.

A legnagyobb tételt a cigarettafogások tették ki: 2019-ben összesen 64,3 millió szál illegálisan behozott vagy itt előállított cigarettát foglaltak le a ­NAV-osok. A mennyiség értéke megközelítette a 3,6 milliárd forintot. Emellett finomra vágott és egyéb fogyasztási dohányt is több alkalommal találtak, mindent egybeszámolva nem is keveset. A lefoglalt 45 tonna dohány egymilliárd forintnál is értékesebb volt.

Változatos eszközökkel, például erre kiképzett kutyákkal buktatják le a bűnözőket
Fotó: NAV

Tavaly illegális dohánygyárat is felszámoltak idehaza a hatóság emberei, a csempészek pedig a legkülönfélébb módszerekkel próbálkoztak. Mint arról az adóhivatalban beszámoltak, a múlt évben nemcsak földön, de levegőben és vízen, helyesebben a víz alatt is próbálkoztak az illegális körök. Kisrepülővel, sárkányrepülővel is érkezett dohányszállítmány, de pilóta nélküli repülőeszközt, vagyis drónt is bevetettek a csempészek.

A határfolyókon korábban is előfordult az úgynevezett úsztatásos módszer, vagyis amikor csónakon hozták be – leginkább Ukrajnából – Magyarországra az adózatlan cigarettát, de tavaly már víz alatti megoldással is találkozott a hatóság. A tapasztalat egyébként azt mutatja, hogy a csempészek leginkább – továbbra is – közúton kísérlik meg bejuttatni portékájukat az országba.

Változatos eszközöket és módszereket ugyanakkor nemcsak a csempészek alkalmaznak, hanem maga a NAV is. A határátkelők, a zöldhatár és a pia­cok ellenőrzésében fontos szerep jut – a pénzügyőrök szakértelme, tapasztalata mellett – a szolgálati kutyáknak, de igen hasznos lehet például a teherautó- és a vonatröntgen is.

Emellett a hatóság is használ drónt: a pilóta nélküli eszközével a NAV anélkül követhet nyomon és térképezhet fel egy-egy bűnbandát, hogy arról a megfigyelteknek akár csak halvány sejtésük lehetne. A felvétel készítésére alkalmas berendezést a hatóság még évekkel ezelőtt szerezte be.

Az idei híradások arra engednek következtetni, hogy a dohánypiacon ezentúl is lesz dolga a hatóságnak. Az elmúlt másfél hónapban bőven számolt be fogásokról az adóhivatal, ezek közül kétségkívül a legnagyobb horderejű annak a Győr-Moson-Sopron megyei bűnszervezetnek az esete volt, amely illegálisan gyártott cigarettát csempészett Angliába.

Az elkövető a cigarettát magyarországi raktárakban halmozta fel, majd különböző legális áruk között az Egyesült Királyságba szállította és ott értékesítette. A NAV nagy értékű autók és kétszázötvenmillió forintnyi készpénz mellett egy balatoni vitorlást is lefoglalt, és ingatlanokat, bankszámlákat, üzletrészeket is zárolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.