Az exit pollok szerint bejutott a parlamentbe az RMDSZ

Fölényes szociáldemokrata győzelmet hozott Romániában a törvényhozási választás.

2016. 12. 11. 20:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapi kora esti első eredmények alapján hat százalékot szerzett, így teljesítette a parlamenti küszöböt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a romániai parlamenti választáson. A szavazás végkimenetele alapján nagyon nagy az esélye, hogy baloldali kormány alakuljon. A szavazófülkéből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint a megméretés a román Szociáldemokrata Párt (PSD) több mint negyvenszázalékos győzelmét hozta.

A Digi 24 hírtelevízió által az IRES közvélemény-kutató intézettől megrendelt exit poll értelmében a PSD megszerezte a voksok 45,80 százalékát, az RMDSZ jelöltlistáira pedig a választópolgárok hat százaléka szavazott. A Klaus Johannis államfőhöz közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20 százalék körüli támogatottságot szerzett, míg a jelenleg parlamenten kívüli Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) a voksok 9,30 százalékát gyűjtötte be.

Hasonló eredményeket jósol az Antena 3 hírcsatorna megrendelésére a Curs-Avangarde közvélemény-kutató által készített exit poll, amely megerősíti, hogy átlépte a parlamenti küszöböt a baloldalhoz húzó, Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Traian Basescu volt államfő vezette jobbközép Népi Mozgalom Párt (PMP) is. Az urnazárást követően Liviu Dragnea PSD-elnök közölte, tiszteletben kell tartani a románok akaratát, majd előrebocsátotta: ha alakulata hatalomra jut, Románia betartja valamennyi nemzetközi stratégiai és gazdasági vállalását. Anélkül, hogy koalícióalakítási esélylatolgatásba bocsátkozott volna, Dragnea leszögezte: az országnak stabil, felelős és kompetens kormányra van szüksége. Ha a hivatalos választási eredmények egybecsengenek a becslésekkel, a PSD és az ALDE kormányképes többséget szerezhet a parlamentben.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Kolozsváron értékelte a nem hivatalos eredményeket, megköszönve a romániai magyaroknak, hogy minden nehézség ellenére megmutatták, erős közösséget alkotnak. A politikus szerint az RMDSZ eredménye visszaigazolja, hogy a Magyar Polgári Párttal (MPP) kötött összefogás, a Székelyföld és a szórvány szolidaritása meggyőzte a magyarokat. Kelemen lapunk kérdésére nem kívánt esélylatolgatásba bocsátkozni annak kapcsán, hogy alakulata ellenzékben vagy kormányon folytatja-e, szerinte ehhez meg kell várni a hivatalos eredményeket. Ettől függetlenül – úgy vélte – olyan új szerződést kell kötni a román többség és a kisebbség között, amely nemcsak szociális téren, hanem az identitásmegőrzés szempontjából is egyenlő jogokat, esélyeket, biztonságot ad a magyaroknak.

A vasárnapi törvényhozási megméretés során egyébként 312 képviselői, illetve 136 szenátori mandátum sorsáról döntöttek az ország szavazópolgárai. Ezúttal alacsonyabb arányú, 39,49 százalékos részvételt mértek, mint a négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon. Most is nehezen lendültek bele a magyarok lakta erdélyi megyék, közülük különösen jó, átlagon felüli teljesítményt produkált a székelyföldi Hargita megye, ahol a választópolgárok 44,6 százaléka adta le voksát. A bukaresti belügyminisztérium tájékoztatása szerint több mint kétszáz olyan panaszt jegyeztek országszerte, amelyek a választási folyamattal kapcsolatos esetleges kihágásokra vagy bűncselekményekre vonatkoznak. Az RMDSZ feljelentést tett amiatt, hogy több megyében SMS-ben arra buzdították a román választókat: menjenek szavazni, hogy kiszorítsák a magyarokat a bukaresti parlamentből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.