Elnapolták a kárpátaljai magyar szervezetek vezetői az egyeztetést Kijevvel

Az ukrán oktatási minisztériumban másról egyeztettek volna, mint amiről előzetes megállapodás született.

MTI
2018. 02. 13. 16:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elnapolták a kárpátaljai magyar szervezetek vezetői a kisebbségek anyanyelvhasználati jogait súlyosan sértő oktatási törvényről Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszterrel szerdára Kijevbe kitűzött egyeztetést, mert a tárca a napokban jelezte, hogy nem a törvény nyelvhasználatot szabályozó 7. cikkéről, hanem egy még kidolgozás alatt lévő jogszabálytervezetről szeretne tárgyalni.

Az egyeztetés elmaradásával kapcsolatban Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője az MTI érdeklődésére kedden elmondta: „Örvendetes, hogy megállapodás született a konzultációk megkezdéséről a kárpátaljai magyar közösség képviselői és a kijevi oktatási tárca között, de minket váratlanul ért, hogy a minisztérium nem a hatályban lévő oktatási törvény 7. cikkéről akar tárgyalni velünk, hanem elküldték nekünk az általános középiskolai oktatásról szóló, előkészületben lévő törvény tervezetének nyelvhasználatra vonatkozó részét. Meglátásunk szerint a tervezett új szabályozás semmilyen előrelépést nem tartalmaz az oktatási törvény vonatkozó passzusához képest.”

Kiemelte: „Ahhoz, hogy érdemben tudjunk tárgyalni a minisztériummal, alapos elemzésre és előzetes konzultációkra van szükségünk, ráadásul nem ismerjük a törvénytervezet teljes szövegét, s a belőle kiragadott rész nem szolgálhatott volna alapul érdemi egyeztetéshez. Mindazonáltal továbbra is készen állunk a tárgyalásokra, tanulmányozzuk a hozzánk eljuttatott dokumentumot, és várjuk a jogszabálytervezet teljes szövegét, amelynek a megismerése után kialakítjuk az álláspontunkat, majd jelezni fogjuk a minisztériumnak, amikor a konzultációk elkezdhetők – fejtette ki Brenzovics Lászó. – Azonban nem várhatja el senki tőlünk, kárpátaljai magyaroktól, hogy szerzett jogainkat feladjuk.”

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettes múlt heti ungvári tárgyalásukon állapodtak meg arról, hogy a kárpátaljai magyar közösség vezetői február 14-én tárgyalásokat kezdenek Kijevben Lilija Hrinevics oktatási miniszterrel az ukrán parlament által szeptemberben elfogadott oktatási törvény alkalmazásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.