Claudius Dornier a húszas évek végén megalkotta az első óceánátrepülő luxushidroplánt, a Dornier Do-X-et, ami lázba hozta New Yorkot. A géppel megrepülték Dél-Amerikát is. Az akkori hatalmas méreteket 48 méter szárnyfesztáv, 12 motor, 56 tonna felszállósúly jellemezte. Nappal szalon, éjszaka hálófoteles fedélzetén 66 utast szállított, de sétarepüléseken 150 fő is utazott rajta. Sajnos csak egyszer repült át oda-vissza az óceánon.
Retro repülés a világ körül
Az ezredfordulón az unoka, Iren – a családi hagyomány miatt eredetileg Ireneus – Dornier a német állam anyagi segítségével Manila mellett felújította a nagypapája által tervezett egy másik típus, a Dornier Do-24 három hajtóműves hidroplán egyik példányát.
A repülőgéppel három év alatt átrepülte az óceánokat, megfordult vele a Do-X egykori helyszínein, rövid időre másodpilótája volt Harrison Ford filmsztár és Sir Richard Branson légi ipari nagybefektető. A hidroplán vízről való felszállása Európától Amerikáig mindenhol hatalmas tömegeket vonzott. Ennek érzékeltetésére egy különleges videót mutatok a hidroplán repüléséről, ahol Iren Dornier ül a kapitányi székben.
A világjárásról való hazatérése, 2007 után Dornier-t az oldtimer gép köré egy évente különleges élményt nyújtó európai hidroplánpilóta-találkozó létrehozása foglalkoztatta, erről beszélgettem vele 2009-ben az osztrák tó partján a fesztivál második évi rendezvényén.
Festői helyszín az osztrák Wolfgangsee
Dornier helyszínnek a Wolfgangsee-t választotta. A közvetlenül a tóparton fekvő Scalaria szálloda Dornier javaslatára egy színházteremmel bővült, amit a család legnagyobb hidroplánja után Dornier X Theaternek neveztek el. A szomszédos Salzburg a világhírű márka, a Red Bull repülőcsapatainak székhelye, jelenlétükkel egyből megemelték a hidroplánpilóta-találkozó rangját.
2008 óta minden év egy nyári hétvégéjén hidroplánok ringanak a szálloda előtti vizen. A Scalaria Air Challenge alapja egy európai hidroplántalálkozó, ahol a pilóták szombaton a tó vizéről felszállva a hegyek karéjában röpködnek, vízközeli áthúzásokkal fűszerezve az élményt.