AC/DC-re korcsolyázott Tóth Ivett, a fanatikusok is odavannak érte

Továbbjutott a rövidprogramból a magyar műkorcsolyázó. A rockos aláfestés tudatos választás volt.

Radványi Benedek
2018. 02. 21. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a legtöbb versenyző valamilyen komolyzenére adta elő rövidprogramját otthoni idő szerint szerda hajnalban a téli olimpián, addig a magyar Tóth Ivett rockzenés bemutatójával pezsdítette fel a közönséget, s 53,22 pontos értékelése azt jelentette, hogy a pénteki kűrben is érdekelt lesz.

Ez már csak azért is jelentős, mert a négy évvel ezelőtti játékokon nem is volt műkorcsolyázónk. A 19 éves versenyző vb-20. helyével harcolta ki a kvótát, még tavaly márciusban, elsőként a magyar téli olimpiai csapatból.

A harmincfős mezőnyből 24-en juthattak tovább, Tóth Ivett 14.-ként mutathatta be gyakorlatát, ekkor annyi volt sejthető, hogy legalább ötven pontot el kellene érni, hogy az egyéni programban is szerepelhessen majd. Az 53,22-vel ez sikerült is, és a januári Eb-n, ugyanerre a gyakorlatra ítélt 50,70-hez képest is javított. (Tegyük hozzá: ősz elején sérült volt, lábközépcsonttörése miatt három hónapig nem edzett.)

Produkciója az említett rockos körítés – amelyhez természetesen öltözéke is passzolt – miatt is különleges volt, az AC/DC Back in Black, valamint Thunderstruck című számai nyújtották az aláfestést, ami a közönséget egyből megmozgatta. Rá is kérdeztünk nála, hogy mennyire áll hozzá közel ez a stílus, mert azért nehéz elképzelni, hogy az első sorban tombolna az ausztrál rockbanda koncertjén.

„A tavalyelőtti szezonban kezdtem el egy új koreográfussal dolgozni (a francia Benoit Richaud-val – a szerk.), aki egy modernebb személyiség. Tavaly egy Michael Jackson-programom volt, ezt az utat próbáltuk folytatni, vagyis hogy ne megszokott zenéket hozzunk, mint máskor.

Az AC/DC az én ötletem volt, de a koreográfusomnak is megtetszett, és segített is ellazulni.

Azt gondoltam, hogy ha egy ilyen nagy csarnokban AC/DC szól, akkor az nagyon élvezhető lesz.”

Nem tellett bele sok idő, s kiderült, nem csak a helyszínen volt az. A Twitteren rengeteg bejegyezés született a zeneválasztás kapcsán, s csupán egy órán belül több cikk is. A legtöbb hozzászóló rajong érte, van, aki új kedvencként tekint a magyar műkorcsolyázóra, s akad, aki azt írta: leszarja a műkorcsolyázást, de ez a produkció doppingszerként hatott nála.

Hogy egyet szó szerint is idézzünk: „Ummmm, ez a magyar műkorcsolyázó nadrágot, szöges övet és bőrmellényt visel, mialatt az AC/DC-re korcsolyázik, és azt hiszem, talán bele is szerettem az olimpiába.”

Tóth Ivett ugyanezt a gyakorlatot így mutatta be a januári Európa-bajnokságon:

Visszatérve a szakmai oldalra: az első olimpiáján szereplő Tóth Ivett elismerte, hogy izgult, és a tripla lutz végrehajtásánál hibázott (egy láb helyett kettőre érkezett, a többi kötelező elemet viszont jól végrehajtotta, még ha nem is mindig nagy lendülettel), de örül, hogy továbbjutott. (Végül a 23. helyen.)

A kűrjét magyar idő szerint pénteken hajnali kettőkor kezdődő programban mutathatja be, ám ekkor már ne rockra, hanem operára számítsunk: a Carmen adja majd az ütemet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.