Feldarabolná Koszovót az osztrák politikus

Erhard Busek, az Európai Unió balkáni stabilitási egyezményének volt koordinátora szerint Belgrádnak és Pristinának tárgyalásokat kellene folytatnia Koszovó felosztásáról.

LM
2012. 02. 05. 18:58
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák konzervatív politikus a koszovói KTV televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a felosztás „a jelenlegi legjobb megoldás lenne”, amely lehetővé tenné Koszovó elismerését Szerbia és az Európai Unió öt azon tagállama által, amelyek még adósak ezzel.

Busek szerint a két állam között területi csere jöhetne létre, amelynek során az albánok lakta dél-szerbiai Presevo-völgy és a nagyobb részt szerbek lakta Észak-Koszovó jöhetne szóba. Az egykori osztrák alkancellár szerint ezzel tartós megoldást érnének el. Meggyőződése, hogy a felosztás végül is a lehető legjobb megoldás, ha más már nem lehetséges. Úgy véli, hogy a tárgyalások folytatására a tavaszi szerb parlamenti választásokat követően kerülhetne sor.

Koszovó 2008. február 17-én kiáltotta ki egyoldalúan függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád nem ismer el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.