„Romakirály” bírálja a gyerekfrigyeket

A romániai cigány szülők többsége pénzért vagy más javakért ígéri el házasságra a kiskorúakat.

2016. 02. 02. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesújtó hangvételű bejegyzést tett közzé közösségi oldalán a gyerekek házasságra kényszerítéséről Daniel Cioaba. Az önmagát valamennyi romániai roma királyának nevező nagyszebeni cigány vajda fényképekkel illusztrált posztban tárta a nyilvánosság elé Facebook-profilján, hogy az ország és a közösség belső törvényeinek tiltása ellenére ma is rengeteg kiskorút házasítanak össze a cigányok. Cioaba többek között két 6 és 7 éves lányról mellékelt fotót, akiket beszámolója szerint nemrég a kelet-romániai Galac megyében adtak férjhez. Sőt a romakirály azt állítja, hogy a kiskorúakon látható fejkendő nemcsak a házasságkötést bizonyítja, hanem azt is, hogy már nem szüzek. – Személy szerint úgy vélem, hogy ez a gyakorlat bűncselekmény és kegyetlen tett ezekkel a gyermekekkel szemben! – szögezte le bejegyzésében a szebeni vajda, aki kikérte ismerősei véleményét is a témában.

A válaszadók többsége ugyancsak elítélte ezt a hagyományt, és felhívta a figyelmet, hogy a roma közösség vezetőinek óriási felelősségük van a jelenség visszaszorításában. Az egyik hozzászóló kérdésére Daniel Cioaba elismerte, hogy ő 15 évesen nősült, hozzátéve ugyanakkor, hogy gyerekvállalásra csak 25 évesen adta a fejét. Előrebocsátotta azt is, hogy a jövőben határozottan fellépnek a gyerekfrigyek megakadályozása érdekében.

Ebből is kitűnik, hogy az Európa egyik legnépesebb roma közösségének számító – hivatalos adatok szerint 620 ezres – romániai cigányságot nem egykönnyen lehet leszoktatni erről az ősi szokásról. Többségük saját közösségén belül házasodik, a szülők pedig már egészen kicsi korukban „elígérik” egymásnak a gyermekeket, többnyire pénzért vagy más javakért. Daniel Cioaba bátyja, az önmagát a romák nemzetközi királyának tartó Dorin két évvel ezelőtt bejelentette, hogy a szebeni cigány bíróság (stabor) döntése értelmében a roma gyerekek házasodása immár csak 16 éves kortól engedélyezett, és kilátásba helyezte a közösségből való kizárást a szabálysértőkkel szemben.

A Cioaba fivérek – akik apjuk 2013-ban bekövetkezett halálát követően osztották meg egymás között az uralmat – szerint fontos, hogy a roma gyerekek minél hosszabb ideig járjanak iskolába, ezért is kívánatos a házasodásuk kitolása. Egyébként a gyerekházassággal először az ő apjuknak gyűlt meg a baja, 2004-ben ugyanis Florin Cioaba akkori romakirály tizenkét évesen adta férjhez egyik lányát, pedig a gyermek nem akarta, sőt: fényűző lakodalmat rendezett a fiataloknak Nagyszebenben. Akkor Emma Nicholson volt európai parlamenti képviselő, az EP egykori romániai raportőre erélyesen felemelte a szavát a roma gyermekek összeházasítása ellen, így a román gyerekjogvédelmi hatóságok nagykorúsodásukig különválasztották férjétől Cioaba lányát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.