Ismert iszlamista volt a hamburgi késes támadó

A járókelők székdobálással próbálták lelassítani az ámokfutót, egyiküket meg is késelte a fegyveres férfi.

MN
2017. 07. 29. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német rendőrség szombaton közölte, hogy a pénteken egy hamburgi áruházban késsel gyilkoló férfi ismert iszlamista. A férfi menedékkérelmét korábban elutasították, de nem lehetett kitoloncolni, mert nem voltak papírjai.

A férfi iszlamistaként, de nem dzsihadistaként ismert a rendőrség előtt, és pszichológiai problémákkal küszködik, fogalmazott a hatóság helyi szóvivője. A közlés arra utalt, hogy a 26 éves, az Egyesült Arab Emírségekben született elkövető nem köthető terrorsejthez. 

A gyanúsított péntek délután egy szupermarketben levett a polcról egy konyhakést, kibontotta csomagolásából és vérengzésbe kezdett. Egy embert megölt, és a nyomozás új adatai szerint nem hat, hanem hét embert sebesített meg. Egyikük sincs már életveszélyben. A halálos áldozat a helyszínen talált igazolványok alapján egy 50 éves német állampolgár. 

Közben előbukkant egy felvétel arról, mi történt a gyilkolás után. A Spiegel mutatta be a hamburgi késelő bekerítéséről készített videót: a felvételt egy autóból rögzítették.

A videón jól látható, ahogy a pénteken egy szupermarketben egy embert meggyilkoló, hat embert megsebesítő támadót több járókelő is kerti székekkel ütlegeli, dobálja, így próbálták megállítani.

A késelőt végül leteperték, ekkor sebesítette meg súlyosan a támadássorozat utolsó sértettjét, egy 35 éves török férfit.

A Spiegel szerint a merénylő menekültként érkezett Németországba és egy hamburgi menekültszálláson lakott. Az egyelőre nem ismert, hogy politikai indítékból vérengzett-e. Az viszont biztos, hogy kapcsolatban állt a radikális iszlamizmus leginkább elterjedt németországi irányzatával, a szalafizmus követőinek körével. Rendszeresen fogyasztott kábítószert. Svéd médiabeszámolók szerint a férfi előzőleg Svédországban és Norvégiában élt évekig, és folyékonyan beszél norvégül. 

A tartományi rangú város vezetője, Olaf Scholz szombatra virradóra kiadott közleményében kiemelte: a támadó „nyilvánvalóan olyan ember, aki védelmet kért nálunk, Németországban, és aztán ellenünk fordította gyűlöletét”. Az elkövetőt „keményen meg kell büntetni” – tette hozzá a polgármester.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.