Folyó hömpölyög Houston utcáin

A trópusi viharrá szelídült Harvey hurrikán nem csillapodó esőzést hozott magával.

MTI
2017. 08. 27. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katasztrofális áradásokat idézett elő a Harvey hurrikán Texasban a hét végén, a víz elöntötte a negyedik legnépesebb amerikai város, Houston utcáit – írja az MTI.

A beszámoló szerint vasárnap már derékig ért néhol, és folyamatosan emelkedett a víz a houstoni utcákon, csónakokkal mentették az embereket. Az országutak víz alá kerültek, a várost a mentőegységek helikopterekkel közelítették meg, miközben Houston északkeleti elővárosában tornádóriadót rendeltek el.

A Harvey hurrikán ugyan trópusi viharrá szelídült szombaton, de rendkívüli nagy mennyiségű és egyelőre nem csillapodó esőket hozott, és ezzel áradásokat okozott.

A vihar nem csupán a Mexikói-öböl part menti városaiban, hanem immár az állam belső vidékein is pusztít, elsősorban a Galveston és Houston közötti térségben, de elöntötte a víz a fővárost, Austint is. Szombaton – egyetlen nap leforgása alatt – 25 tornádó volt, vasárnap délután Houston északkeleti elővárosaiban hirdettek tornádóriadót.

Vasárnap lezárták Houston repülőterét, és legkorábban hétfőn nyithatják meg. A városba vezető utak megközelíthetetlenné váltak. Eddig több mint ezer embert mentettek ki otthonából, és a városban négy menedékhelyet állítottak fel, vasárnap az óriási konferencia-központot is menedékhellyé alakították.

Greg Abbott, Texas állam kormányzója arra szólította fel Houston több mint kétmillió lakóját, hogy ne hagyják el otthonaikat, még akkor sem, ha a vízszint gyorsan emelkedik, mert a város csaknem valamennyi utcáját és útját is víz borítja, egész egyszerűen nincs hová menni.

„Az áradás Houstonban drámai. Életeket kell mentenünk, és a lehető legtöbb embert biztonságba kell helyeznünk” – jelentette ki a kormányzó vasárnap délelőtt a Fox televízióban.

Sylvester Turner, a város polgármestere Twitter-bejegyzésben jelezte, hogy az emberek inkább kimenekültek otthonaikból, és a derékig érő vízben állnak az utcákon, de arra kért mindenkit, hogy inkább maradjon az otthonában, mert „ezzel segíthet a legtöbbet a mentésben résztvevőknek”.

A nagy houstoni kórházak változatlanul működnek, az egyik büntetés-végrehajtási intézetet azonban – mivel éppen a gyorsan emelkedő vízszintű Brazos folyó közelében van – kiürítették, 4500 rabot Texas más börtöneibe szállítottak.

Vasárnap délutánig a trópusi vihar három halálos áldozatot követelt Texasban, tucatnyian pedig megsérültek.

A Szövetségi Veszélyhelyzet-kezelési Ügynökség (FEMA) igazgatója, Brock Long közölte, arra készülnek, hogy a helyreállítási munkálatok miatt akár évekig is jelen kell lenniük Texasban. Donald Trump amerikai elnök közölte, hogy az első adandó alkalommal, amint látogatása már nem okoz fennakadást, felkeresi Texas katasztrófa sújtotta területeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.