Terror miatt kelendők a betontömbök Franciaországban

A tavalyi, 86 áldozatot követelő nizzai gázolásos terrortámadás óta fellendült a gépkocsiknak a városközpontok lezárt területeire behajtását megakadályozó betontömbök iránti kereslet Franciaországban.

MTI
2017. 09. 04. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A piacvezető egy bordeaux-i cég, a Blocstop. Abdel Feghoul vállalkozása nemcsak gyárt, hanem kölcsönöz is különböző formájú, színes betontömböket, amelyekkel egy-egy város főutcáját vagy kiemelkedő eseményének a helyszínét biztosítani lehet. „Elsősorban biztonsági intézkedésről van szó, de mi olyan tömböket gyártunk, amelyek illeszkednek a környezetbe, miután az igényeknek megfelelő esztétikai többletet adunk nekik” – mondta a vállalkozó a Reuters hírügynökségnek.

A Blocstop 900 kilogramm és 2,4 tonna közötti súlyú tömbjei, amelyek egy-egy városi helyszín biztosítása szerint állíthatók össze, attól eredetiek, hogy falfestékkel befedhetők, díszíthetők, hirdetésekkel boríthatók be, vagy egy-egy esemény logójával is lefedhetők, és világító felület is tehető rájuk, így sötétedés után is láthatók. A hat főt foglalkoztató vállalkozás tanácsadással is szolgál, hogy a tömbökkel úgy szavatolják a biztonságot, hogy közben a rendőrség vagy a mentők közlekedését ne akadályozzák. A tömbök megvásárolhatók, de a Blocstop tevékenységének 75 százalékát a bérlés teszi ki. 

Franciaországban jelenleg 1800 betontömböt használnak országszerte a gázolásos merényletek megakadályozására. A bordeaux-i vállalkozás biztosította a dunkerque-i fesztivált, a nyár folyamán több kulturális rendezvényt, és több dél-franciaországi város állandó biztosításához is a cég szolgáltatja a betontömböket. Hetente átlagosan 60-80 tömböt gyárt, de a vállalkozó szerint a piac annyira fellendült, hogy az év folyamán a becslése szerint az ötszörösére nőhet a cég tevékenysége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.