Nem indulhat az orosz elnökválasztáson Alekszej Navalnij

Szerinte Putyin fél tőle, ezért nem engedi rajtvonalhoz állni.

MN
2017. 12. 25. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem indulhat a márciusi orosz elnökválasztáson Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista és blogger – írja a Novaja Gazeta az orosz választási bizottság döntésére hivatkozva.

Az ellenzéki aktivista a döntés után egy rövid videoüzenetben a választás bojkottjára szólította fel támogatóit, valamint igazságtalannak nevezte a döntést, hozzátéve: Vlagyimir Putyin fél tőle, ezért nem engedi, hogy induljon a választáson.

Navalnij vasárnap tartott nagygyűlést Moszkvában a támogatói körében, ugyanis az orosz elnöki jelölési folyamat részeként az ellenzéki Navalnijt 20 oroszországi városban 500 fő jelölte mint Vlagyimir Putyin egyik kihívóját, aki a napokban jelentette be, hogy függetlenként indul a jövő márciusi választáson.

Bár Navalnij nagyon magabiztosan közölte többször is, hogy megméreti magát, a választási bizottság kijelentette: nem tudják őt felvenni az választási névjegyzékbe, mert büntetett előéletű.

A sikkasztás miatt öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Navalnij azzal érvel: aki nem ült börtönben, annak az orosz alkotmány megengedi, hogy jelöltesse magát. Ella Pamfilova, a választási bizottság vezetője, aki 2000-ben első nőként indult az elnökválasztáson, kijelentette, hogy Navalnij hazudik, amikor ezt állítja. A bizottság mai döntése értelmében Navalnij még 10 évig nem indulhat az elnökválasztáson, a hatályos felfüggesztett börtönbüntetése és próbaideje miatt.

Oroszországban hatévente tartanak elnökválasztást, így Alekszej Navalnij a legjobb esetben is csak a 2030-as jelöltlistán szerepelhet majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.