Magyarul tanulnak a románok: a Viszkisre négy nap alatt tízezren vettek jegyet

A filmet jelenleg 21 román filmszínházban tartják műsoron, köztük olyan városokban is, ahol nem élnek magyarok.

Lukács Csaba
2018. 01. 31. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt napja, január 26-án volt a romániai premierje Antal Nimród filmjének Bukarestben, de kedd este már azt jelentette az Agerpress hírügynökség, hogy a nézőszám meghaladta a tízezret keleti szomszédunknál. A filmet jelenleg 21 román filmszínházban tartják műsoron, köztük olyan városokban is, ahol nem élnek magyarok. Mindenütt magyar nyelvű kópiát vetítenek román felirattal.

Venczel Endre, a romániai forgalmazási jogokkal rendelkező Taylor Projects vezetője azt nyilatkozta a román hírügynökségnek, hogy meglepte az ottani mozik reakciója: még a dobrudzsai Medgidiáról is hívták, hogy vetítenék a filmet. Az alkotást A vándormozi elnevezésű kezdeményezésük keretében olyan településeken is bemutatják Székelyföldön, ahol évek óta bezárt a mozi.

 

Csíkszeredában, a Viszkis szülőhelyén azonban egyelőre nem – a helyi moziüzemeltetővel a forgalmazó nem tudott megállapodni annak ellenére, hogy egy korábbi magyar produkciót, a Kincsemet hasonló konstrukcióban nagy sikerrel, huszonkilenc alkalommal vetítették a városban. Ezért a Csíkszeredába tervezett bemutatót – Ambrus Attila személyes részvételével – egy közeli településen, Csíkcsicsóban tartották meg, közel hétszáz néző jelenlétében. Ambrus több bemutatón személyesen részt vett, kedden este például a marosvásárhelyi Kultúrpalotában volt két, közönségtalálkozóval egybekötött vetítés.

A filmnek egyébként nagyon jó a sajtója odaát is: a Romania Libera napilap A posztmodern betyár címmel számolt be a premierről, a Libertatea olvasó pedig Facebookon kérdezhették a szerkesztőségbe látogató Viszkist.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.