Az ENSZ BT miatt szívhatnak az észak-koreai sportolók

A dél-koreai téli olimpián minden sportoló kap egy ajándékcsomagot. Kivéve az észak-koreaiakat.

Földi Bence
2018. 02. 02. 12:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ajándékcsomagot kapnak a sportolók a dél-koreai téli olimpián. A fő szponzor Samsungtól érkező, külön a phjongcshangi eseményre készülő, 1100 dollár (272 ezer forint) értékű Samsung okostelefonokból azonban lehet, hogy nem kap Észak-Korea 22 sportolója – írja a Reuters.

Nagy eredmény volt, hogy az észak-koreai és a dél-koreai sportolók az előző évek konfliktusai ellenére együtt szerepelnek a sportrendezvényen. A két ország női hokisai például együtt edzőtáboroznak, egyikük születésnapját is közösen ünnepelték. Ám akárhogy próbál is jó vendéglátóként viselkedni Dél-Korea, nehézségekbe ütközik az Észak-Koreát sújtó szankciók és törvények miatt. Az olimpiai faluban például felhúzták az északi lobogót is – annak ellenére, hogy a sportolók közösen indulnak a versenyszámokban –, ám ehhez külön engedélyt kellett kérni, mert törvény szabályozza, hogy ez Észak-Korea dicsőítésének számít.

A sportolóknak szánt csomag átadása azért hiúsulhat meg, mert Észak-Koreával szemben az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat léptetett életbe, amelyek tiltják, hogy olyan luxustermékeket és elektronikai cikkeket juttassanak el Észak-Koreába, amelyeket potenciálisan a hadsereg is használhat. Így a telefonokat szétosztani hivatott Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bizonytalankodik, hogy átadhatja-e a készülékeket az északiaknak. 

Ugyanezen okokból nem hord Nike sportruházatot a közös koreai női hokicsapat sem, hanem egy finn sportszergyártóval készíttetett mezeket. Az észak-koreai hokisoknak ráadásul vissza kell majd szolgáltatniuk a finn sportszergyártótól érkező hokiütőket és korcsolyákat is, amelyeket a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) csak „bérbe adott” nekik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.