Mégsem lesz külügyminiszter Martin Schulz

Az SPD elnöke bírálatot kapott pártjától, ezért meggondolta magát.

MN
2018. 02. 09. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábbi bejelentésével ellentétben mégsem tart igényt a külügyminisztérium vezetésére Martin Schulz. A Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke ezt közleményben tudatta pénteken – írta az MTI.

Nyomatékolta: a személye körüli viták veszélybe sodorhatják a koalíciós szerződésről tartandó pártszavazás sikerét, ezért letesz arról a szándékáról, hogy részt vegyen a következő szövetségi kormány munkájában. Hozzátette, hogy pártja érdekeit személyes ambíciói fölé helyezi.

A politikus szerdán, a koalíciós tárgyalások után jelentette be, hogy lemond pártelnöki tisztségéről, és ha a tagság többsége megszavazza a koalíciós szerződést, átveszi a külügyminisztériumot az SPD előző vezetőjétől, Sigmar Gabrieltől.

Elhatározása felháborodást váltott ki, a bírálatok szerint Martin Schulz veszélybe sodorja a pártszavazás sikerét azzal, hogy a koalíciós szerződés tartalmáról személyi ügyekre tereli a figyelmet, és kiszorítja a kormányból Sigmar Gabrielt, a legnépszerűbb szociáldemokrata politikust.

Az ARD német közszolgálati televízió híradójának honlapja idézi a Bild Zeitung azon értesülését is, miszerint Martin Schulz ultimátumot kapott a jelenlegi, szintén szociáldemokrata külügyminisztertől, Sigmar Gabrieltől, valamint utóbbinak a pártvezetésben ülő pártfogóitól. Ennek értelmében veszélybe kerülhetett volna a párt részéről a nagykoalícióra adott igen szavazatok többsége, ha Schulz nem enged. Gabriel csütörtökön a nyilvánosság előtt Schulz szemére vetette, hogy bár neki ígérte a koalíciós tárgyalások előtt a külügyi tárcát, ám megszegte szavát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.