Orbán Viktor meghívta Liviu Dragneát

Elvileg már elkezdtek egyeztetni a tárgyalás időpontjáról is a felek, akik pártelnökként fognak találkozni.

Földi Bence
2018. 02. 08. 9:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóra invitálta a román szociáldemokraták elnökét, Liviu Dragneát – írta meg még kedden a román Adevarul napilap. A román házelnöki tisztséget is birtokló Dragnea a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tartott hétfői bukaresti egyeztetése után jelentette be, hogy a főkülügyér átadta neki Orbán Viktor meghívóját.

„A magyar miniszterelnök pártvezetőként szeretne tárgyalni velem mint pártelnökkel. Azt válaszoltam, hogy ma vagy holnap megmondom nekik, melyik időpont lenne számomra alkalmas a tárgyalásra” – jelentette ki Dragnea, azaz kedden vagy szerdán megkezdődött a két fél közötti időpont-egyeztetés.

A Szijjártóval folytatott tárgyalással kapcsolatban Liviu Dragnea azt mondta, a Kolozsvár–Budapest közötti gyorsvasút építése, a gázvásárlás, a Gozsdu-hagyaték és a határátkelők számának emelése került terítékre. Ugyanitt árulta el azt is kérdésre válaszolva, hogy nem támogatja a Romániai Demokrata Szövetség (RMDSZ) azon törekvését, hogy március 15-ét az erdélyi magyarság ünnepnapjává tegyék.

Orbán és Dragnea legutóbbi olyan egyeztetése, amelynek eredményét nyilvánosságra is tárták, tavaly szeptemberben volt, a marosvásárhelyi gimnázium ügyében.

A kérdés Szijjártó bukaresti útján is szóba került, a tárcavezető erről így nyilatkozott az MTI-nek: „A magyar kormány kiemelten figyeli a marosvásárhelyi római katolikus líceum újraindításával kapcsolatos fejleményeket, és bízik abban, hogy a korábban, a (bukaresti) koalíció politikai vezetője, Liviu Dragnea házelnök úr által adott ígéretet a román kormány betartja.”

Szerdán a bukaresti szenátus végül megszavazta a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvényt – a jobbközép román ellenzék magyarellenes kirohanása ellenére. Így szeptembertől ismét oktathatnak a marosvásárhelyi líceumban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.