Hat bányász halálra égett Dél-Afrikában, miután felgyújtották a buszukat

Szakszervezetek küzdelme állhat a merénylet hátterében.

MTI
2018. 04. 03. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat bányász vesztette életét Dél-Afrikában egy buszban, amelyet ismeretlen támadók gyújtottak fel Molotov-koktéllal – közölte a rendőrség kedden.

A rendvédelmi szervek szerint a hétfő este a Limpopo tartománybeli Driekop településen történt merénylet halálos áldozatai a felismerhetetlenségig összeégtek. A busz több utasa égési sérülést szenvedett. Helyi sajtóértesülések huszonnyolc sebesültről számoltak be, akiket kórházban kezelnek.

A rendőrség szerint a mentőegységek helyszínre kiérkezésekor a busz már teljesen kiégett.

A Modikwa platinabányában dolgozók elleni támadás indítékát egyelőre teljes homály fedi.

„Nem nyugszunk, míg ennek a kegyetlen incidensnek a felelőseit el nem fogták” – hangsúlyozta Nneke Ledwaba limpopói rendőrfőnök.

A Dél-afrikai Szakszervezetek Szövetsége (COSATU) elítélte a történteket, és felszólította a kormányt, hogy vessen véget a gyilkosságoknak. Sizwe Pamla szóvivő szerint a bányászati szektort érő erőszakhullámnak már több száz munkás esett áldozatul.

Szakértők úgy tartják, hogy az egyre csökkenő taglétszámú szakszervezetek közötti rivalizálás állhat az erőszak hátterében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.