Franciaország hazarendeli római nagykövetét

Salvini nyíltan próbál európai szövetséget létrehozni a Macron által javasolt ­uniós reformokat támogató erőkkel szemben a májusi európai parlamenti választások előtt.

Magyar Nemzet
2019. 02. 08. 7:17
A sárga mellényes tüntetők nemcsak belpolitikai, de diplomáciai válságot is okoztak Fotó: MTI/EPA Ian Langsdon
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország egyeztetésre hazahívja római nagykövetét az olasz vezetők sorozatos „rágalmazó kijelentései és megalapozatlan, példátlan támadásai” után – jelentette be csütörtökön a francia külügyminisztérium. „A legutóbbi beavatkozások újabb és elfogadhatatlan provokációt jelentenek” – idézi az MTI a külügyi közleményt.

„Franciaország hónapok óta ismételt vádaskodások, megalapozatlan támadások, rágalmazó kijelentések tárgya” – írta Agnes von der Mühll külügyi szóvivő. A francia külügyminisztérium szerint nézeteltérések előfordulhatnak, de a diplomáciai kapcsolatokat nem ildomos választási célokra felhasználni.

Párizs és Róma között nagyon feszült a diplomáciai viszony azóta, hogy Olaszországban 2018 júniusában kormánykoalícióra lépett a Matteo Salvini vezette bevándorlásellenes Liga és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom. Az utolsó cseppet a pohárban az jelentette, hogy Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, az Öt Csillag Mozgalom vezetője kedden bejelentette, hogy Franciaországban találkozott a kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen több mint két hónapja tüntető sárga mellényes mozgalom vezetőivel.

A sárga mellényes tüntetők nemcsak belpolitikai, de diplomáciai válságot is okoztak
Fotó: MTI/EPA Ian Langsdon

A két olasz kormánypárt vezetője a közelmúltban látványosan támogatásáról biztosította a mozgalmat. Salvini egyenesen azzal vádolta meg Emmanuel Macron államfőt, hogy a népével szemben kormányozza a hazáját, és azt mondta: reméli, hogy a francia nép hamarosan felszabadul „egy nagyon rossz elnök” vezetése alól.

Salvini nyíltan próbál európai szövetséget létrehozni a Macron által javasolt ­uniós reformokat támogató erőkkel szemben a májusi európai parlamenti választások előtt. Salvini mindenesetre olasz–francia kormánytalálkozót javasolt tegnap a feszültség enyhítésére. – Senkivel nem akarunk vitába szállni, nem érdekünk a viszályt szítani, az olasz kormány mindössze az olaszok érdekeit védi – mondta.

A két szomszéd közötti új keletű diplomáciai torzsalkodás rányomta bélyegét a kulturális kapcsolatokra is. Lucia Borgonzoni, az olasz kulturális minisztérium Liga által kinevezett államtitkára a közelmúltban ugyanis azt találta javasolni a The Gurdian brit napilap szerint, hogy ne küldjék Leonardo da Vinci festményeit és rajzait a párizsi Louvre-ba, ahol emlékkiállítást rendeznének az itáliai reneszánsz nagymestere halálának ötszázadik évfordulója alkalmából. A politikus véleménye szerint Franciaország magához akarja ragadni a főszerepet a Leonardóról szóló megemlékezésekben, miközben Olaszországot a partvonalon hagyná.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.