Róma uniós szolidaritást követel

Az Európai Unió egyik fekete bárányaként érkezett Strasbourgba Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, aki Európa jövőjéről szóló beszédében azonban meglepően barátságos hangot ütött meg. Róma segítene életet lehelni az európai projektbe, cserébe „csupán” szolidaritást vár.

Judi Tamara ( Strasbourg)
2019. 02. 13. 13:54
Italy's Prime Minister Conte addresses the European Parliament during a debate on the future of Europe in Strasbourg
Létre kell hozni a népek mainál demokratikusabb Európáját, hangoztatta a miniszterelnök Fotó: Vincent Kessler Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megadta az alaphangot Giuseppe Conte strasbourgi felszólalásának a Politico tegnapi cikke: ebben az olasz miniszterelnök arról beszélt, hogy Olaszország a továbbiakban is teret fog adni a kritikus véleményeknek, és kész arra, hogy „felrázza” az integrációt. – A rendszerellenesség és a változásra való készség nem azt jelenti, hogy unióellenesek vagyunk – fogalmazott a brüsszeli lapnak Conte, aki a huszonnyolcak talán legérdekesebb vezetője: sosem kampányolt az olasz miniszterelnöki székért, és Európa-szerte többen ismerik két helyettese, az Öt Csillag Mozgalom színeiben politizáló Luigi Di Maio, illetve a Ligát vezető Matteo Salvini belügyminiszter nevét.

Strasbourgban azonban indokoltan fogadta nagy érdeklődés a kevéssé karizmatikus miniszterelnököt. Olaszország szigorú migrációs politikája, hatalmas államadóssága és a Franciaországgal fennálló diplomáciai konfliktusa miatt az utóbbi hónapokban rendre uralta az európai sajtót, amely most is kulcsfontosságúként harangozta be az alapító tagállam vezetőjének Európa-vízióját. Conte közel negyvenperces beszédében valóban változtatásra szólította fel az EU vezetését, amely véleménye szerint ma már aligha hallgat a polgárokra, és sokszor oligarchikus rendszerben működik.

A migrációs válsággal kapcsolatban pedig azt hangoztatta: ha kell, újra és újra felhívja a figyelmet arra, hogy az európai bevándorlási rendszer nem működhet ad hoc vészmegoldásokkal, és minél előbb tartósan működő mechanizmusokra van szükség. – A tagállamok egy része nem mutat szolidaritást Olaszországgal – húzta alá, hozzátéve: a közös válságkezelés mellett arra is szükség van, hogy az EU vezetése már ne csak a Földközi-tenger térségé-­

ben, hanem nagyobb földrajzi távlatban, így egész Afrika esetében próbálja orvosolni a bajokat. Mint mondta, létre kell hozni a népek Európáját, ami a mostaninál szolidárisabb és demokratikusabb módon működne.

Létre kell hozni a népek mainál demokratikusabb Európáját, hangoztatta a miniszterelnök
Fotó: Reuters

Bár Conte Európa jövőjéről szóló beszéde meglehetősen barátságosra sikerült, a kormányfő mégis kapott fejmosást az Európai Parlament részéről. Manfred Weber néppárti csúcsjelölt a kormány- és államfőket tömörítő

Európai Tanácsra mutogatott a migráció kezelése kapcsán, míg a szocialista Udo Bullman a „Salvininek nincs megoldása semmire” mondattal intézte el a jelenlegi olasz külpolitikát. Szokásához híven Guy Verhofstadt az olasz miniszterelnököt is élesen támadta; a liberális frakcióvezető szerint az olasz kormány Európa-ellenes módon viselkedik, szerinte elég ehhez csak Salvini migrációs nézeteire vagy Di Maio a francia sárga mellényesekkel való találkozójára gondolni.

VENEZUELA IS VITATOTT PONT

Az Európai Parlament egyébként a venezuelai válság kapcsán is bírálatot fogalmazott meg az olasz miniszterelnöknek, ugyanis eddig épp a kérdésben megosztott római kormánypártok akadályozták, hogy uniós állásfoglalás szülessen Juan Guaido átmeneti elnöksége mellett. A néppárti Manfred Weber és a liberális Guy Verhofstadt a kérdés tisztázását kérték az olasz kormányfőtől, aki válaszul elmondta: Olaszország nem hunyászkodott meg, és mielőbbi választások kiírását sürgeti.

– Mi is tudjuk, hogy a venezuelaiak szenvednek – szögezte le.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.