A reformokkal bukott meg a finn kormányfő

Munkatársunktól
2019. 03. 09. 17:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónappal a parlamenti választások előtt, tegnap lemondott a jobbközép finn kormány feje, írták hírügynökségek. Juha Sipilä miniszterelnök azért nyújtotta be lemondását, mert nem sikerült végrehajtania a tervezett szociális és egészségügyi reformokat. Sauli Niinistö köztársasági elnök elfogadta a lemondást, ugyanakkor arra kérte Sipilä kormányát, hogy az április 14-i választásokig vezesse az országot.

– Borzasztóan csalódott vagyok. A bukás minden felelősségét vállalom –nyilatkozta Sipilä. Azt ugyanakkor a távozó kormányfő hangsúlyozta, Finnországnak szüksége van egy átfogó reformra, a régóta esedékes program várhatóan fontos téma lesz a választási kampány alatt. Finnország az egyik leggyorsabban öregedő társadalom a világon, ami növekvő terhet jelent az egészségügyi rendszerre.

Az elmúlt 14 évben azonban az egymást követő kormányok sikertelenül próbálták meg végrehajtani a tervezett reformokat. A Nordea pénzintézet vezető elemzője, Jan von Gerich a Twitter mikroblogon a reformok végrehajtását sürgette. Mint írta, a finn gazdaság fenntarthatósága kérdőjeleződik meg az egészségügyi és szociális rendszer átalakítása nélkül.

A választások kimenetelét nehéz megjósolni: a vezető nélkül maradt kormánypárt, a Centrum 14 százalékon áll, a jobbközép Nemzeti Koalíció a lakosság 17 százalékának támogatását élvezi. A szocialistákra jelenleg 21 százalék szavazna, míg egy radikális jobboldali párt 12 százalékon áll.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.