Mindennapossá váltak a késelések

A brit közvélemény legutóbb a hét végén szembesült az egyre romló közbiztonsággal: alig egy nap különbséggel, egymástól teljesen függetlenül két tizenhét évest késeltek halálra.

Judi Tamara
2019. 03. 05. 12:12
Police forensics officers search the area near to where 17-year-old Jodie Chesney was killed, at the Saint Neots Play Park in Harold Hill, east London
Vizsgálat a Londonban történt gyilkosság helyszínén Fotó: Henry Nicholls Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesújtó bűnügyi statisztikákat hoztak nyilvánosságra Nagy-Britanniában, miután a hét végén tinédzsereket késeltek meg. Csak az elmúlt öt évben 93 százalékkal, 347-re nőtt azoknak a 16 éven aluliaknak a száma, akiket egy adott évben szúrt sebekkel kezeltek kórházban, derült ki a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) adatai­ból. Egy másik, szintén friss felmérés szerint 2016 és 2018 között 77 százalékkal – 26-ról 46-ra – emelkedett azon esetek száma, amelyek során kiskorúak szúrófegyverrel követtek el bűncselekményt. Ugyanebben az időszakban 65 százalékkal nőtt a 18 év alattiak által elkövetett késes rablások száma, illetve 72 százalékkal azoké a tinédzsereké, akik késsel, szexuális indíttatásból támadtak rá másokra.

A brit közvélemény legutóbb a hét végén szembesült az egyre romló közbiztonsággal: alig egy nap különbséggel, egymástól teljesen függetlenül két tizenhét évest késeltek halálra. Az egyik áldozatot egy londoni parkban szúrták háton: a lányt a helyszínen lévő barátai szerint egy fekete, a húszas évei elején járó férfi támadta meg mindenféle előzmény nélkül. A másik áldozatot pedig egy Manchester környéki településen gyilkolták meg: a fiú idén a huszadik, szúrófegyverrel megölt személy Nagy-Britanniában. Az esettel kapcsolatban tegnap őrizetbe vettek két tizenhat éves fiút.

Vizsgálat a Londonban történt gyilkosság helyszínén
Fotó: Reuters

A brit kormány nem tud mit kezdeni a késes bűncselekmények okozta válsággal – összegezte a helyzetet a brit sajtónak Bernard Hogan-Howe, aki korábban hét évig volt London rendőrfőnöke. A szakember megoldási módokat is javasolt: egyrészt a főként a londoni külkerületekben virágzó drogkereskedelem felszámolását és a tinédzsereket is soraikban tudó bandaháborúk megfékezését szorgalmazta. Arra is rávilágított: el kell érni, hogy a fiatalok ne csak úgy érezzék magukat biztonságban, hogy szúrófegyverrel a zsebükben járkálnak a nyílt utcán. „Aggasztóbb számukra kés nélkül, mint késsel közlekedni” – szemléltette az abszurd helyzetet. A brit bulvársajtó korábban egyébként sokat cikkezett róla, hogy a brit főváros rossz hírű negyedeiben bevett szokás lett, hogy a tinédzserek internetről rendelt golyóálló mellényben hagyják el az otthonukat. „A védőpajzs pedig csak felbátorítja őket” – beszélt a jelenségről egy londoni szociális munkás.

A sajtó egy része ugyancsak tényként kezeli, hogy a hatóságok addig semmit sem tehetnek, amíg a közvélemény diszkriminatívnak bélyegzi a fellépésüket. A letartóztatásokat ugyanis sok esetben nevezik kirekesztőnek, mondván, a rendőrök előbb állítják meg és igazoltatják a színes bőrű fiatalokat, mint fehér társaikat. A Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság nevű közintézmény egy korábbi vezetője a The Telegraph napilap hasábjain nemrég arra szólította fel a „fehér liberálisokat”, hogy a rendőrökre mutogatás helyett ismerjék be: az Egyesült Királyságban fekete gyerekek ölnek fekete gyerekeket.

Halálos üldözés

Zavargások törtek ki a dél-franciaországi Grenoble településen két tinédzser halála nyomán, a tüntetők legalább tizenöt autót gyújtottak fel. A tizenhét, illetve tizenkilenc éves fiatalok épp robogón menekültek a rendőrök elől szombat este, amikor összeütköztek egy busszal. Egyikükön sem volt bukósisak, mindketten életüket vesztették. A fiatalok lakóhelyének közelében a tüntetők már szombat este barikádot állítottak fel, és Molotov-koktélokkal dobálták meg a kiérkező rendőröket, akik szerintük közvetetten felelősek a tinédzserek haláláért. A hatóságok azzal érvelnek, hogy a közúti balesetet megelőzően a tinik robogójukkal több autót is szándékosan megrongáltak, és a járdán, a meg engedettnél jóval gyorsabban hajtottak. A rendőrök jelzésére sem voltak hajlandók megállni, így alakult ki az üldözéses helyzet. A francia sajtó az esettel kapcsolatban megjegyzi: az áldozatokat kisstílű bűncselekmények miatt ismerték a hatóságok.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.