időjárás 18°C Paszkál 2022. május 17.
logo

Nőtt a szexuális visszaélés miatt panaszok száma az alkalmazottakkal szemben

Forrás: MTI
2019.03.19. 06:45

Nőtt az ENSZ alkalmazottaival, ügynökségeivel és szerveivel szembeni állítólagos szexuális visszaélésekről szóló panaszok száma tavaly, miközben csökkent az ilyen vádak száma az ENSZ-békefenntartókkal szemben.

António Guterres ENSZ-főtitkár az ENSZ Közgyűlésének készített, hétfőn köröztetni kezdett jelentésében tudatta, hogy a legtöbb áldozat nő és gyerek. Guterres hangsúlyozta a világszervezet „zéró tolerancia” politikáját, és elmondta: „kulturális átalakításba” kezdett, hogy felszámolja a szexuális visszaélést és kizsákmányolást az ENSZ rendszerében.

A jelentés szerint az ENSZ-békefenntartókat és politikai misszióit érintő panaszok száma tavaly 54-re csökkent a 2017-es 62 és a 2016-os 104 jelentett esethez képest. A számok szerint a panaszok 74 százalékát az ENSZ közép-afrikai és kongói missziói ellen, a többit pedig a Maliban, Haitin, Libériában és Dél-Szudánban szolgálatot teljesítő kéksisakosokkal szemben jegyezték fel.

Ezzel szemben a szexuális kizsákmányolás 94 esetét jegyezték fel a világszervezet egyéb részén, továbbá 109 olyan panaszt jegyeztek fel, amely az ENSZ-szel kapcsolatban álló valamelyik szervezetet érintette.

A világszervezet több mint 90 ezer civil alkalmazottal bír több tucat szervében, és több mint 100 ezer egyenruhást állomásoztat számos országban.