Megállították Tripoli előtt Haftárékat

A Líbiában küszöbön álló, újabb humanitárius válságra figyelmeztetett az Európai Unió, az ENSZ, valamint több ország vezetője is, miután Halifa Haftár tábornok a csapataival a főváros elfoglalására indult.

Buzna Viktor
2019. 04. 06. 9:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Líbiában küszöbön álló, újabb humanitárius válságra figyelmeztetett az Európai Unió, az ENSZ, valamint több ország vezetője is, miután az ország keleti részét uraló Halifa Haftár tábornok a csapataival a főváros elfoglalására indult. Az úgynevezett nemzeti hadsereget vezető Haftár még csütörtökön indított támadást Tripoli ellen, ahol az ENSZ bábáskodásával létrehozott egységkormány székhelye van.

Tervük szerint az ország nyugati felét tisztítanák meg a „terroristáktól és zsoldosoktól”. Haftár csapatai azonban nem jutottak el Tripoliig, csak pár tucat kilométerre tudták megközelíteni. De a fenyegetésre válaszul a nemzetközileg elismert kormány miniszterelnöke, Fájez esz-Szarrádzs riadókészültségbe helyezte csapatait, majd tegnapra megállították Haftár hadseregét. A Reuters azt írta, a kormányerők 145 fogolyt ejtettek és 60 járművet koboztak el.

Az ENSZ egy konferencia összehívásán dolgozik, amelynek célja a líbiai választások megszervezése, hogy véget vessenek a tartósan bizonytalan helyzetnek. Lapzártánk idejére összehívták a világszervezet Biztonsági Tanácsának ülését is. Az észak-afrikai ország Moammer Kadhafi diktátor 2011-ben végrehajtott megbuktatása, majd meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt.

Területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeztek minél inkább az ellenőrzésük alá vonni. Az ENSZ és a nyugati országok ezért közvetíteni próbálnak Szarrádzs és Haftár között, akik a múlt hónapban találkoztak is. A tárgyalások azonban megfeneklettek, a nagyhatalmak pedig érzékenyen reagáltak a mozgósításokra.

António Guterres ENSZ-főtitkár Líbiába utazott, hogy közvetítsen a felek között. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke tegnap azt közölte: az EU-nak egységesen kell fellépnie, egy fegyveres konfliktus ugyanis a migrációs áradat megerősödésének kockázatával járna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.