Rabelfekvővé válik Guantánamo

Eddig ugyan senkit nem diagnosztizáltak elmegyengeséggel Guantánamo amerikai támaszpontján létesített börtön negyven rabja közül, de már látszik, rövidesen szükség lesz csípő-, boka- és térdműtétekre.

Mártonffy Attila
2019. 05. 02. 16:36
File photo of US Navy guards escorting a detainee through Camp Delta at Guantanamo Bay naval base
Komoly egészségi problémák is jelentkeznek már az őrizeteseknél Fotó: Handout . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig ugyan senkit nem diagnosztizáltak elmegyengeséggel a kubai Guantánamo amerikai támaszpontján létesített börtön negyven rabja közül, de már látszik, rövidesen szükség lesz csípő-, boka- és térdműtétekre, számol be róla a The New York Times. A tervek között rámpák is szerepelnek a kerekes- székek számára, ahogyan kapaszkodókorlátokat is terveznek a cellák falaira, valamint oxigénmaszkokat az alvás közbeni légzészavarok enyhítésére.

Több mint tizenhét évvel azután, hogy az amerikai hadsereg a kubai bázisára kezdte szállítani terroristának minősített afganisztáni hadifoglyait, valamint a fogvatartottak jogairól és a börtön bezárásáról szóló hosszadalmas viták után most a Pentagonnak az a szándéka, hogy a foglyokat továbbra is Guantánamón tartsa. Így az őrizetesek ott is öregedhetnek vagy halhatnak meg. Az Obama-kormány törekvésével ellentétben Donald Trump elnök és a kongresszus még 2043-ig fent akarja tartani a létesítményt.

Komoly egészségi problémák is jelentkeznek már az őrizeteseknél
Fotó: Reuters

Addigra a legidősebb rab 96 éves lesz, ha megéri, az Abu Zubajdah néven ismert, sokszor megkínzott palesztin fogoly pedig 72. A The New York Times által idézett ügyvédek szerint az összes fogvatartott a kiállott tortúrák fizikai és lelki hatásaival küzd, így, ahogy öregednek, egészségük rendkívül törékennyé vált. Többen jó eséllyel cukorbetegek és rákosak lesznek, ezek kezelésére pedig nincs felkészülve a börtön. Így szükségessé válhat, hogy a létesítményt – a polgári idősotthonok mintájára – elfekvővé alakítsák át. A rabokon máris kezdenek megjelenni a középkorral járó tipikus tünetek, a magas vérnyomás és koleszterin, ízületi bántalmak és légzési zavarok. Jelenleg a guantánamói börtönben 140 orvos, ápoló és pszichológus teljesít szolgálatot, akik a fogvatartottakon kívül ellátják még az 1500 fős őrszemélyzetet is.

EGYETEMI Lövöldözés

Két ember meghalt, négy megsebesült abban a lövöldözésben, amely az észak-karolinai Charlotte egyetemén történt. Az elkövetőt elfogták, a gyanúsított Trystan Andrew Terrell, az egyetem 22 éves volt hallgatója, aki franciát és portugált tanult ott, és nagyapja elmondása szerint soha nem foglalkozott fegyverekkel. A merénylet a vizsgaidőszak előtti utolsó tanítási napon történt. A tettes indítéka egyelőre nem ismert. Az állam kormányzója, Roy Cooper elmondta: alaposan meg kell vizsgálni, hogyan történhetett meg a lövöldözés, és mindent el kell követni annak érdekében, hogy a fegyvereket távol tartsák az oktatási intézményektől. A demokrata párti politikus leszögezte: fontos, hogy a diákoknak ne kelljen az életüket félteniük, ha bemennek az egyetemre, a szülők pedig ne aggódjanak miattuk, ha útnak indítják őket. A skót és ír presbiteriánusok alapította Charlotte mintegy 900 ezer lelket számláló lakosával Észak-Karolina legnagyobb városa, amelynek egyetemén harmincezren tanulnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.