A felmentett moldovai elnök visszavonta a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet

Igor Dodon, a hivatalából alkotmánybírósági határozattal felmentett moldovai elnök kedden bejelentette, hogy rendelettel visszavonta a taláros testület által a helyére kinevezett Pavel Filip eddigi miniszterelnök rendelkezését a parlament feloszlatásáról és az előrehozott választásokról.

Forrás: MTI2019. 06. 11. 17:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Alkotmánysértő a parlament feloszlatásáról és a szeptember 6-ra kitűzött előrehozott választásokról szóló rendelet, amelyet Pavel Filip aláírt, ezért döntöttem ennek a rendeletnek a semmissé tételéről” – mondta Dodon a nemzetbiztonsági tanács keddi ülését követően, a testület vezetőjeként tartott sajtótájékoztatóján.

Ion Ceban parlamenti alelnök kedden ismét felszólította a korábban kormányzó Moldovai Demokrata Pártot (MDP), hogy oldja fel a kormányhivatalok blokádját, és térjen vissza a törvényhozásba, s ott ellenzéki pártként folytassa munkáját.

„Nem változtattunk általános álláspontunkon, amelyet már tegnap kinyilvánítottunk. A Moldovai Demokrata Pártnak fel kell oldania a kormányhivatalok blokádját, eltakarítva híveinek a sátrait a kormányzati épületek elől, hogy beléphessenek oda a nemzetközileg elismert kabinet tagjai” – hangsúlyozta Ceban.

A feloszlatás ellenére továbbra is ülésező parlament október 20-ra tűzött ki helyhatósági választásokat, és napirendre tűzte a Velencei Bizottság által is kifogásolt, 2017-es választójogi törvény megsemmisítését, amely vegyes választási rendszerre történő áttérésről rendelkezett.

Az APA osztrák hírügynökség szerint a leváltott kormány tagjai a kormányhivatalokban sáncolták el magukat, a hivatali épületeket pedig különleges alakulatokkal őriztetik.

Vladimir Cebotari, az MDP alelnöke kedden ismét leszögezte, hogy pártja nem ismeri el Maia Sandu új kormányát, és feloszlatottnak tekinti a parlamentet.

„Az alkotmánybíróság döntéseit végre kell hajtani. A parlamentet feloszlatták, az egyetlen kormány pedig Pavel Filip korlátozott felhatalmazással bíró ideiglenes kormánya” – húzta alá Cebotari.

Kifejtette, hogy Dodon nem vonhatja vissza Filip rendeletét a parlament feloszlatásáról. Az MDP alelnöke ezekkel az előfeltételekkel párbeszédet szorgalmazott az ACUM/Most pártszövetséggel és a szocialistákkal.

Moldova mély politikai és alkotmányos válságba sodródott az elmúlt napokban, aminek az az előzménye, hogy a február végi választások óta a pártok nem tudtak határidőre kormányt alakítani.

A Maia Sandu vezette Európai Unió-párti ACUM/Most pártszövetség és az Oroszország által támogatott Szocialista Párt azonban a határidő után egy nappal, június 8-án bejelentette, hogy koalícióra lép egymással, a parlament pedig a szocialista Zinaida Greceaniit választotta házelnökké és Sandut miniszterelnökké. A Sandu vezette új koalíciós kormányt Oroszország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is elismerte.

Az előző kormányt adó, Vladimir Plahotniuc oligarcha vezette MDP alkotmánybírósághoz fordult, a testület pedig vele egyetértve vasárnap alkotmányellenesnek minősítette Greceanii és Sandu megválasztását, felfüggesztette tisztségéből a szocialista államfőt, Igor Dodont, amiért nem oszlatta fel a parlamentet, és Pavel Filip eddigi miniszterelnököt nevezte ki ideiglenes államfőnek. A demokratapárti Filip azonnal bejelentette a parlament feloszlatását, és szeptember 6-ára előre hozott választást írt ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.