Amerikai politikusok meggyilkolásával fenyegetőzött egy utahi férfi

Az amerikai törvényhozás több tagjának meggyilkolásával fenyegetőzött egy utahi férfi az Egyesült Államokban, akit a héten tartóztattak le.

Forrás: MTI2019. 06. 07. 6:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 54 éves Scott Brian Haven három éven át több mint 2000-szer hívta a kongresszus – a képviselőház és a szenátus – több tagjának irodáját, és nem egyszer trágár hangnemben szidalmazta a demokrata politikusokat, akik szerinte veszélyeztetik Donald Trump elnökségét.

Májusban azzal hívta fel az egyik képviselő irodáját, hogy mögötte áll, és kész fejbe lőni, mert „az oroszok azt akarják, hogy meghaljon, mert (a képviselő) egy jogszerűen megválasztott elnök elmozdítását tervezi”. „Most megteszem, készen áll?” – kérdezte Haven, majd lecsapta a telefont.

Haven az ügyészek szerint több ízben utalt arra is, hogy ő és más fegyvertartók készek „a saját kezükbe venni a dolgokat”. Egy meg nem nevezett szenátor egyik munkatársával közölte, hogy „jóval több a második módosítás híveinek száma, mint ahány nyafogó, liberális bőgőmasina van”. Az amerikai alkotmány második módosítása rögzíti a fegyvertartáshoz való alkotmányos alapjogot. „Élni fogunk a második módosításban rögzített jogunkkal, hogy elintézzük a konzervatívokat fenyegető demokrata söpredéket” – áll a férfival szemben összeállított vádiratban.

Egy másik telefonhívásban Haven azzal fenyegetőzött, hogy két szenátornak levágja a fejét, egy alkalommal pedig Adolf Hitlerként mutatkozott be, és azt ismételte kiáltozva, hogy golyót repít az egyik szenátor fejébe.

A telefonhívások miatt egy szövetségi ügynök már tavaly nyáron felkereste Havent, aki viszont őt is megfenyegette, hogy megveri, több hívást egyszerűen letagadott, és azt javasolta, hogy inkább a feketék jogaiért kiálló Black Lives Matter mozgalom után kellene nyomozni.

Havennek Utah államban nincs priusza. A vádirat szerdai ismertetése után a bíró elrendelte Haven fogva tartását, arra hivatkozva, hogy veszélyt jelent a társadalomra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.