Peking fütyül az iráni olajembargóra

Mártonffy Attila
2019. 06. 30. 9:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, Kínát nem nagyon érdekli, hogy májusban lejárt a türelmi idő az Irán-ellenes amerikai szankciók életbe léptetésére, amivel Washington úgy akarja lenullázni Irán olajexportját, hogy a vásárlóit bünteti. A TankerTrackers nevű, a tartályhajók nemzetközi nyomon követésével foglalkozó online szolgáltató ugyanis jelezte: Kínába befutott a szankciók élesítése utáni első iráni tankhajó.

A TankerTrackers szerint egy Salina nevű, közepes méretű, állami tulajdonban lévő tankhajó mintegy egymillió hordó mennyiségű nyersolajjal a fedélzetén május 28-án futott ki, s szállítmánya június 20-án érkezett meg a csinhszi finomítóközpontba. Az RT.com szerint ez az első független igazolása annak, hogy az iszlám köztársaság legnagyobb olajimportőrének számító Peking – legalábbis bizonyos mértékig – fittyet hány az amerikai szankciókra. Lévén a csinhszi komplexum a kínai állami CNPC tulajdona, a tranzakció szakértők szerint is azt sugallja, hogy az iráni olajimport gyakorlatát a pekingi kormány továbbra is napirenden tartja. Ez pedig Teheránnak létfontosságú, hiszen bevételei nagyban függnek Kína vásárlási hajlandóságától. Az IHS Markit piacelemző cég szerint Kínának nem áll szándékában teljes mértékben leállítani az iráni olajimportot, bár az Egyesült Államok erre akarná szorítani.

Az IHS Markit arra számít, hogy alacsony szinten ugyan, de folytatódnak Kína beszerzései az iszlám köztársaságtól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.