Egy a tábor: Ez idén a tusványosi mottó

A nulladik napi koncertekkel ma megkezdődik a székelyföldi Tusnádfürdőn a rendszerváltozás óta eltelt három évtizedre visszatekintő 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

Magyar Nemzet
2019. 07. 23. 12:18
null
Németh Zsolt, Orbán Viktor és Tőkés László tavaly Tusnádfürdőn Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nulladik napi koncertekkel ma megkezdődik a székelyföldi Tusnádfürdőn a rendszerváltozás óta eltelt három évtizedre visszatekintő 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A jubileumi eseményt Egy a tábor mottóval szervezik, amely alapvetően, az immár fogalommá vált Tusványos alapítóinak és rendszeres látogatóinak értékközösségére utal – magyarázta az MTI-nek Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, Tusványos politikai programfelelőse.

Kifejtette: a harmincadik évfordulójához érkezett Tusványosnak sok visszatérő vendége van, olyanok, akiknek fontos, mi történik a Székelyföldön, Erdélyben, a Kárpát-medencében, és akik megoldást próbálnak keresni a magyarság még megoldatlan gondjaira, jövőképet felvázolni közösségüknek.

Németh Zsolt, Orbán Viktor és Tőkés László tavaly Tusnádfürdőn
Fotó: Havran Zoltán

– Itt alakultak ki azok a nemzetpolitikai elképzelések, amelyek Magyarországon meghatározzák a jelenlegi kormány munkáját. Ez a mottó (Egy a tábor) az egyre inkább egységesülő Kárpát-medencei magyar közösségi szemléletre is utal – magyarázta a politikai programszervező.

A szabadegyetem idei kínálatát részletezve Sándor Krisztina felhívta a figyelmet arra is, hogy a jubileumi szabadegyetem kapcsán előtérbe kerülnek az évfordulós rendezvények, a rendszerváltás óta eltelt három évtizedre visszatekintő elemző beszélgetések. A Tusványosra meghívott politikusok és szakértők értékelik az európai parlamenti választás eredményét, idén is több pódiumbeszélgetést szentelnek Európa jövőjének. A közbeszédet meghatározó időszerű székelyföldi témák – az úzvölgyi hősi temető, az erdélyi magyar orvosképzés, a visszaállamosítás ügye – idén sem hiányoznak a Tusványos programkínálatából.

A szabadegyetem zárónapján, szombaton Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az EMNT elnöke tart előadást a tusnádfürdői nagyszínpadon, majd válaszolnak a közönség kérdéseire.

A magyarországi Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács nevű erdélyi ifjúsági ernyőszervezet vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozatán mintegy 45 partnerintézmény – erdélyi és magyarországi civil szervezet, intézmény és kormányzati szervezet – szervez tematikus programokat a tusnádfürdői kempingben felállított több mint 25 rendezvénysátorban.

Minden eddiginél bővebb tehát a szabadegyetem kínálata – mondta a politikai programfelelős, ugyanakkor elismerte, a Tusványos nem nagyon tud már terjeszkedni, mert a rendezvény már maximálisan belakta a tusnádfürdői kemping behatárolt területét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.