Fesztiválon csapott le egy lövöldöző

Nem szórakozhattak felhőtlenül a szabadtéri rendezvények résztvevői a hét végén az Egyesült Államokban: halálos áldozatokat is szedő fegyveres támadások sokkolták az embereket Kaliforniában és Brooklynban is.

Mártonffy Attila
2019. 07. 30. 15:09
null
A látogatókat kísérik a rendőrök Gilroyban Fotó: MTI/AP/Noah Berger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hírügynökségi jelentések szerint legalább négyen vesztették életüket vasárnap az észak-kaliforniai Gilroy város fokhagymafesztiválján történt lövöldözés következtében, köztük egy hatéves kisfiú és a feltételezett elkövető. A sebesültek száma tizenöt – mondta el Scot Smithee helyi rendőrfőnök egy ottani idő szerint vasárnap éjjel tartott sajtótájékoztatón. Az MTI által is idézett rendőrfőnök szerint az elkövető valószínűleg átvágta magát egy kerítésen, hogy behatolhasson a fesztivál területére, mivel a vendégek fémdetektorokkal felszerelt ellenőrző pontokon keresztül juthattak csak be a helyszínre. A rendezvény weboldalán is olvasható, hogy tilos mindenfajta fegyver bevitele, s annak a személynek a belépését is megtagadják, aki valamilyen banda- vagy motorosklub-tagságra utaló öltözetet visel.

A tettes fegyverével lövöldözni kezdett, mire hatalmas pánik tört ki, és az emberek fejvesztve menekülni kezdtek. A sebesülések egy része is a menekülés közbeni esésekből és összeütközésekből keletkezett – írja a Reuters. A rendőrök egy percen belül reagáltak a támadásra, és ugyancsak perceken belül végeztek a férfival. Szemtanúk beszámolója alapján lehet, hogy a fegyveresnek bűntársa is volt, akit a hatóságok nagy erőkkel keresnek. Egyelőre nem világos, hogy ez a második személy is lőtt-e, vagy csak segítette az elkövetőt valamilyen módon – mondta Smithee. – A tanúvallomások alapján úgy véljük, hogy valamilyen módon a másik személynek is része volt a merényletben, de még nem tudjuk, hogy miképpen – jelentette ki a rendőrfőnök, hozzátéve, hogy egyelőre nem tud további részleteket közölni az áldozatokról és a lelőtt támadóról, valamint az elkövető(k) indítéka sem ismert.

A látogatókat kísérik a rendőrök Gilroyban
Fotó: MTI/AP/Noah Berger

A CNN hírtelevíziónak a rendfenntartó szervek egyik illetékese megerősítette, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei vizsgálják az ügyet. Rendőrök, tűzoltók és a mentőszolgálat emberei is a helyszínre érkeztek. Gavin Newsom kaliforniai kormányzó borzalmasnak nevezte a történteket. „Ma éjszaka Kalifornia Gilroy mellett áll, kormányom figyelemmel kíséri a helyzetet” – írta a Twitteren. A San Franciscótól mintegy 180 kilométerre északra, San Josétól pedig 48 kilométerre délkeletre fekvő Gilroyban 1979 óta minden évben megrendezik a háromnapos fokhagymafesztivált, amelyen élelmiszer-bemutatókat, főzőversenyeket és zenés rendezvényeket tartanak. Évente százezernél több ember keresi fel a rendezvényt.

Véres volt a szombat éjjel Brooklynban is, ahol egy szintén szabadtéri rendezvényen történt lövöldözésben egy ember meghalt, 11 pedig megsebesült. A helyi rendőrség tájékoztatása szerint hogy ki vagy kik kezdtek lövöldözni, azt egyelőre nem sikerült kideríteni, ahogy azt sem, hogy miért. A rendőrség még nem vett őrizetbe senkit. A rendezvény a veterán autók – oldtimerek – évenkénti fesztiválja volt, amelyre 2-3 ezren voltak kíváncsiak. A lövések hallatán az emberek pánikszerűen fedezékbe rohantak. A halálos áldozat egy 38 éves férfi, akivel fejlövés végzett. A 11 sebesült közül hat már elhagyhatta a kórházat.

Az említett esetekkel együtt hét fegyveres tömegincidens történt a hét végén az Egyesült Államokban, ezek együttesen hét halálos áldozatot követeltek, és negyvenhárman sebesültek meg – a Gun Violence Archive statisztikái szerint. Tavaly az ilyen jellegű támadások száma 340 volt az összesen több mint 57 ezer fegyveres incidens között. 2019-ben tegnapig 247 tömegtámadást regisztráltak, ezekben 215-en veszítették életüket. Az elmúlt évek legbrutálisabb támadásai: 2018. február 15., Parkland, Florida: Valentin-napi iskolai lövöldözés 17 halálos áldozattal; 2017. október 1., Las Vegas: egy nyugdíjas könyvelő 59 járókelőt ölt meg fegyverével; 2016. június 12., Orlando, Florida: egy szélsőséges iszlamista terrorista ötven embert terített le egy melegbárban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.