Elengedték az iráni tankert

Magyar Nemzet
2019. 08. 16. 7:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap váratlanul szabadon engedte a brit királyi tengerészgyalogság azt az iráni olajszállítót, amelyet még július elején foglaltak le Gibraltárnál. A hajó elengedése majdnem meghiúsult az Egyesült Államok kérelme miatt. Joseph Triay főügyész jelezte, hogy tegnapra tervezték a hajó elengedését, de az Egyesült Államok az utolsó pillanatban kérvényezte ennek elhalasztását. Ezt követően az iráni olajszállító kérdése visszatért a gibraltári legfelsőbb bírósághoz, amely azonnal el is vetette az amerikai kérést, írta a CNN.

Korábban azért foglalták le a hajót, mert London szerint az Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai kormányzattal szemben bevezetett szankciókat, emlékeztet az MTI. Két héttel később Irán a Hormuzi-szorosban feltartóztatott egy brit olajszállító hajót, a Stena Imperiót, amely Teherán szerint rossz sávban hajózott be a szorosba.

A helyzet azóta feszültebb Irán körül, amióta az Egyesült Államok tavaly májusban egyoldalúan kilépett a 2015-ben kötött többhatalmi atomalkuból, és újra életbe léptette az ország elleni, korábban felfüggesztett büntetőintézkedéseket. Az iszlám köztársaság is fokozatosan elállt a szerződésben foglalt kötelezettségeinek teljesítésétől, már nem tartja be az alacsonyan dúsított uránkészletnek és a nehézvízkészletnek az egyezmény által engedélyezett szintjét. A brit hatóságokat most az iráni vezetés biztosította, a hajó nem folytatja az útját, hogy a rakományát eljuttassa a célállomására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.