Épületeket gyújtottak fel a tüntetők az indonéziai Pápuán

Épületeket gyújtottak fel a tüntetők az indonéziai Pápua tartomány székhelyén, Jayapurában – közölték a hatóságok.

Forrás: MTI2019. 08. 29. 23:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A tüntetők számos közintézményt és ingatlant megrongáltak Jayapurában” – mondta Dedi Prasetyo országos rendőrségi szóvivő. „Megpróbáljuk ellenőrzésünk alá vonni a helyzetet” – tette hozzá.

Wiranto nemzetbiztonsági miniszter szerint a tiltakozók felgyújtották a Pápuai Népi Tanácsnak – a kormány támogatását élvező törzsi vezetők csoportjának – otthont adó épületet.

A csütörtöki zavargásokat megelőzően szerdán egy katona és két civil életét vesztette a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásokban Deiyai körzetében, amely ugyanabban a tartományban, de a székhelytől mintegy 450 kilométerre található.

A múlt héten kirobbant kormányellenes tiltakozásokat az váltotta ki, hogy pápuai diákok szerint a biztonsági erők durván és rasszista módon bántak velük Jáván, az ország fő szigetén.

Az indonéz rendőrség augusztus közepén a Jáva szigeti Surabayában, az ország második legnagyobb városában behatolt egy pápuai diákok által lakott kollégiumba, és rövid időre őrizetbe vett 43 diákot egy indonéz zászló állítólagos meggyalázása miatt. Pápuai aktivisták szerint a biztonsági személyzet rasszista sértéseket szórt rájuk, egyebek között majmoknak és disznóknak nevezték őket.

A kormány augusztus 19-én rendelte el az internet zárolását, hogy így próbálja visszaállítani a rendet a régióban az után, hogy tüntetők épületeket gyújtottak fel a szomszédos Nyugat-Pápua tartományban. A kormány további 1500 rendőrt és katonát küldött Nyugat-Pápuába.

A kormány csütörtökön kiterjesztette a zárlatot a telefonos szolgáltatásokra is. Az Antara indonéziai hírügynökség szerint a jayapurai lakosok nem tudtak telefonálni, sem üzeneteket küldeni csütörtökön. A helyi média szerint a tartományi székhelyen nem volt áram sem.

A többségében melanézok által lakott Pápua és Nyugat-Pápua tartomány alkotja Új-Guinea indonéz felét. Az új-guineai sziget nyugati felét Indonézia 1945-ben, a Holland Kelet-Indiától való függetlenségének kikiáltása után elfoglalta, majd 1969-ben magához csatolta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.