Magyarország szorosan együttműködik Indiával

A kétoldalú kereskedelmi forgalom is dinamikusan bővül, tavaly 16 százalékkal nőtt, és az eddigi adatok alapján idén is tartható ez a növekedési ütem.

2019. 08. 27. 13:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk szorosan együttműködik Indiával az ENSZ-ben, országaink pedig egyetértenek abban, hogy a világszervezet reformra szorul, működését hatékonyabbá, gyorsabbá és modernebbé kell tenni – jelentette ki tegnap Szijjártó Péter, miután indiai kollégájával, Szubrahmanjam Dzsaisankarral tárgyalt Budapesten. A magyar külgazdasági és külügyminiszter kifejtette: az ENSZ-nek a nemzetközi terrorizmus jelentette kihívás kezelésében vezető szerepet kell játszania, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a szervezet kevésbé bürokratikus és jóval gyorsabb legyen. Ezzel kapcsolatban az indiai külügyminiszter emlékeztetett: jövőre lesz 75 éve, hogy a világszervezetet megalapították, 1945 óta pedig nagyot fordult a világ, ebből adódóan az ENSZ képtelen reagálni a mai problémákra.

Szijjártó Péter a kétoldalú tárgyalásokról szólva közös sajtótájékoztatójukon úgy fogalmazott: annak alapján, hogy India több ágazatban is vezető hatalomnak számít, továbbá természeti adottságait és Magyarország versenyképes szaktudását figyelembe véve öt fő területre fókuszálnak az együttműködés építésekor. A tárcavezető ezek között a filmgyártást, a digitalizációt, a vízgazdálkodást, a napenergiát és a gyógyszeripart említette. A vízgazdálkodást illetően kifejtette: a régióban magyar cégek a városi vízvezetékrendszerek kiépítése, a szennyvízkezelés és a víztisztítás területén tevékenykednek. Az együttműködési lehetőségek további megvitatására októberben Budapestre látogat az indiai vízügyi miniszter – fűzte hozzá.

A magyar miniszter emlékeztetett: India a világ hetedik legnagyobb gazdasága, az elmúlt években hét százalék felett alakult a GDP-növekedése. Az indiai vállalatok a negyedik legnagyobb ázsiai befektetői közösséget adják Magyarországon, 35 indiai cég csaknem hétezer magyar embernek ad munkát, és három vállalattal stratégiai partnerségi megállapodást is kötöttek – közölte. Megjegyezte: a kétoldalú kereskedelmi forgalom is dinamikusan bővül, tavaly 16 százalékkal nőtt, és az eddigi adatok alapján idén is tartható ez a növekedési ütem. A tárcavezető elmondta, hazánk elkötelezett támogatója az EU és India közötti szabadkereskedelmi tárgyalások újraindításának, ami egyértelműen Magyarország érdekét szolgálná.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.