Az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes vizsgálatot indított négy autógyár ellen

Az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes vizsgálatot indított négy autógyár, a Ford, a Honda, a BMW és a Volkswagen ellen – jelentette pénteken a The Wall Street Journal című lap.

Forrás: MTI2019. 09. 06. 22:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzat azt kívánja feltárni, hogy a cégek megsértették-e a versenyszabályokat azzal, hogy külön megállapodást kötöttek Kalifornia állammal olyan gépjárművek gyártásáról, amelyek a szövetségi előírásoknál szigorúbb kaliforniai szabályzóknak megfelelő kipufogógáz-kibocsátásúak.

A megállapodást a kaliforniai levegőtisztaságért felelős hivatal és a négy vállalat közösen jelentette be júliusban. A The Wall Street Journal megkeresésére a Ford, a Honda és a BMW megerősítette a megállapodás tényét, a Volkswagen azonban nem kívánta kommentálni az ügyet.

A lap értékelése szerint a szövetségi minisztérium vizsgálata újabb lépés Washington és Sacramento (a kaliforniai főváros), illetve Washington és az autóipar szereplői között.

Az amerikai kormány számos ügyben kifogásolta a kaliforniai kormányzat lépéseit, a többi között a levegőtisztaságról hozott, szigorító döntései miatt. A déli tagállamnak ugyanis – a The Wall Street Journal meglátása szerint – megvan a gazdasági és politikai ereje ahhoz, hogy a szövetségi kormányzat vetélytársaként lépjen fel a környezetvédelem terén, így a gépjárművek és teherautók számára megállapítandó környezetvédelmi szabályzókat illetően is. „Ez irritálja az elnököt és kormányzatának több magas rangú tisztségviselőjét” – írta a lap.

A The Wall Street Journal értesülései szerint Kalifornia ugyan hajlandónak mutatkozik a levegő tisztaságát biztosító szabályzók enyhítésére, de nem olyan mértékben, ahogyan a szövetségi kormányzat azt elvárná.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.