Nőtt az indonéziai Pápuán kitört etnikai zavargások áldozatainak száma

2019. 09. 24. 10:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonhétre emelkedett az indonéziai Pápua tartomány Wamena városában kitört újabb etnikai zavargások halálos áldozatainak száma – közölték kedden indonéz hatósági források.

Hétfőn még 16 halálos áldozatról számolt be egy katonai szóvivő.

Eko Daryanto, a katonai műveletekért felelős szóvivő szerint a tömeg kormányzati épületeket és boltokat gyújtott fel, és többen azért haltak meg, mert az égő épületekben rekedtek. A halálos áldozatok közül 23-an civilek.

A tartományi egészségügyi központ hétfőn összecsapásokat jelentett a Wamenától mintegy 250 kilométerre található Jayapura városából is, ahol négyen haltak meg, köztük katonák, további tíz ember pedig megsebesült.

A szeptember elején kezdődött, erőszakba torkolló demonstrációkat az a hír váltotta ki, hogy egy Wamenában dolgozó, de nem onnan származó középiskolai tanár majomnak nevezett egy bennszülött pápuai diákot.

Rudolf Alberth Rodja pápuai rendőrfőnök szerint ezek valójában álhírek, amelyeket szándékosan azért találtak ki, hogy zavargásokat keltsenek.

Egy wamenai repülőtéri tisztviselő szerint a hétfői tüntetés miatt a hatóságoknak le kellett zárniuk a város légikikötőjét, amely egyelőre, a helyzet rendeződéséig, zárva marad.

A tartományban néhányszor már korábban is előfordultak etnikai zavargások, amelyek amiatt pattantak ki, hogy pápuai diákok szerint a biztonsági erők durván és rasszista módon bántak velük Jáván, az ország fő szigetén.

Az indonéz rendőrség augusztus közepén a jávai Surabayában, az ország második legnagyobb városában behatolt egy pápuai diákok által lakott kollégiumba, és rövid időre őrizetbe vett több tucat diákot egy indonéz zászló állítólagos meggyalázása miatt. Pápuai aktivisták szerint a biztonsági személyzet rasszista megjegyzéseket tett rájuk, egyebek között majomnak és kutyának nevezték őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.