Potápi Árpád János: Hosszú távra tervez a kárpátaljai magyarság

A kárpátaljai Rákóczi Főiskola olyan időszakban jött létre, amikor a körülmények egyáltalán nem kedveztek egy felsőoktatási intézmény létrehozásának – idézte fel az államtitkár.

2019. 09. 18. 17:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kárpátaljai magyarság az anyanyelvű felsőoktatás megteremtésével bizonyította, hogy hosszú távra tervez – jelentette ki Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitó ünnepségén szerdán Beregszászon, ahol Rákóczi-díjjal tüntették ki az intézmény fejlesztése érdekében kifejtett tevékenységéért.

Potápi Árpád János a beregszászi református templomban megtartott ünnepségen mondott beszédében hangsúlyozta: a több mint negyed évszázada működő Rákóczi Főiskola olyan időszakban jött létre, amikor a körülmények egyáltalán nem kedveztek egy felsőoktatási intézmény létrehozásának, amikor „még magot vetni sem volt egyszerű dolog.” A kárpátaljai magyarok mégis úgy döntöttek, nem várnak tovább – mutatott rá, megjegyezve, hogy a külhoni magyar közösségek közül elsőként ők hoztak létre felsőoktatási intézményt.

„A főiskola megteremtésével a kárpátaljai magyar közösség mindenki számára bizonyította, hogy hosszú távra, nem egy, nem tíz, hanem legalább száz évre tervez, azt üzenve ezzel, hogy továbbra is építője kíván lenni annak a helynek, ahol él” – hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, minden nehézség ellenére ma „itt vagyunk és egy olyan felsőoktatási intézményben nyitjuk meg az új tanévet, amely folyamatosan bővül és erősödik, amelynek komoly tervei vannak a jövőre nézve.” Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány a nemzetpolitikai államtitkárságon keresztül 2011 óta 11 milliárd forinttal támogatta a kárpátaljai magyarság megmaradása és megerősödése tekintetében stratégiai fontosságú főiskolát, amely „alap, biztosíték és támasz, ahonnan a magyarság lendületet tud venni a felemelkedéshez.”

A Rákóczi-díj kitüntetést a maga, munkatársai és a magyar kormány nevében megköszönve hangsúlyozta, „továbbra is kiállunk a magyar minőségi oktatás mellett, továbbra is stratégiai partnerként számítunk a főiskolára.”

Az évente két – a kárpátaljai magyarságért és a főiskoláért sokat tett egy-egy külhoni és ukrajnai – személynek adományozott, a Rákóczi család címerét ábrázoló éremből és fehérarany pecsétgyűrűből álló Rákóczi-díj átnyújtása előtti laudációban a többi között elhangzott: Potápi Árpád János több évtizedes politikai pályafutása során nagyon sokat tett a kárpátaljai magyarságért, több támogatási program kezdeményezője és elindítója volt, és különösen szívén viselte a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola fejlesztését.

A Rákóczi-díj ukrajnai kitüntetettje idén Dmitro Tkacs Ukrajna volt budapesti nagykövete, aki diplomataként támogatta a kárpátaljai magyarokat és fontos szerepet játszott a beregszászi főiskola működésének hivatalos engedélyezése érdekében.

Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola rektora köszöntőjében elmondta, 1633 diák kezdte el a 2019-2020-as a magyar felsőoktatási intézményben. Rámutatott, a beregszászi főiskolán a képzés színvonala nem marad el a környező országok hasonló felsőoktatási intézményeinek oktatási színvonalától.

A rektor külön köszönetet mondott a magyar kormány mellett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának és vezetőjének, Potápi Árpád Jánosnak, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának a kárpátaljai magyarság és magyar értelmiség szülőföldön maradásában „stratégiai szerepet” játszó Rákóczi-főiskolának nyújtott támogatásért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.