Megegyezés jöhet létre a Putyin-viziten

A gázszállítást érintő újabb megállapodás születhet Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai budapesti látogatásának alkalmával. A vizit az immár megszokottá vált éves egyeztetések sorába illeszkedik, de a friss szíriai fejlemények nyomán világpolitikai téma is napirendre kerül. Egy vezető külügyi illetékes lapunknak elmondta: az oroszokkal való magas szintű egyeztetés nem kérdőjelezi meg hazánk ­NATO-szövetségesi elkötelezettségét.

2019. 10. 28. 10:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pár hét leforgása alatt háromszor tárgyalt Szijjártó Péter Vlagyimir Putyin (képünkön) szerdai látogatásának előkészítéséről. A külgazdasági és külügyminiszter csak októberben kétszer egyeztetett Moszkvában különböző tárcavezetőkkel, illetve a Gazprom energiaóriás illetékeseivel, szeptember végén pedig New Yorkban orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. De azóta változott a világpolitikai helyzet a szíriai török intervenció kapcsán. A polgárháborúban Moszkvának ugyanúgy stratégiai érdekei vannak, mint Törökországnak, amelynek elnöke, Recep Tayyip Erdogan pedig novemberben érkezik hazánkba.

A szíriai fejlemények érinthetik az Orbán–Putyin-találkozó napirendjét is, a fő magyar érdek pedig az: Európát ne érje újabb szíriai menekültáradat. De egy vezető külügyi illetékes lapunknak elmondta: az oroszokkal való magas szintű egyeztetés nem kérdőjelezi meg hazánk NATO-elkötelezettségét, és azt sem, hogy fenntartásai dacára igazodik az EU politikájához. Közel-keleti keresztény egyházi vezetőket is Budapestre hívtak egyébként az esemény kapcsán.

– A látogatás a már évek óta szokott keretekbe illeszkedik, az aktuálpolitikai fejleményeket logikailag nem érdemes idekapcsolni. Az ilyen munkatalálkozó napirendjén olyan témák szerepelnek, amelyek egyeztetést, felülvizsgálatot igényelnek, illetve a felek meghatározzák a következő időszak teen­dőit is – mondta kérdésünkre ­Ilyash György. A Külügyi és Külgazdasági Intézet Oroszország-kutatója szerint a kétoldalú gázszállítási szerződés lehet az a tárgyalási pont, amelyben több mint valószínű, hogy előrelépés születik. A hosszú távú szállítási szerződés 2021-ben jár le. Putyin legutóbb 2017-ben járt hazánkban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.