időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Washington hatékony új kormány gyors megalakítását sürgeti Libanonban

Forrás: MTI
2019.10.30. 06:50

Washington hatékony új kormány mielőbbi megalakítását szorgalmazza Libanonban – olvasható Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden este kiadott közleményében.

Közleményében az amerikai diplomácia vezetője sürgette a libanoni politikai vezetőket, hogy minél gyorsabban segítsék elő egy olyan új kormány megalakítását, amely – mint fogalmazott – „stabil, virágzó és biztonságos, polgárai szükségleteire is tekintettel lévő Libanont építhet fel”.

Az elmúlt tizenhárom nap békés tüntetései és a nemzeti egységet érzékeltető megnyilvánulásai egyértelmű üzenetet fogalmaztak meg – hangoztatta az amerikai külügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy a libanoni emberek hatékony kormányt és gazdasági reformokat akarnak, valamint a járványszerű korrupció felszámolását.

Bárminemű erőszaknak és provokatív lépésnek véget kell vetni, és arra szólítjuk fel Libanon hadseregét és biztonsági erőit, hogy továbbra is garantálják a tüntetők jogait és biztonságát – fogalmazott az amerikai tárcavezető.

Szaad Haríri miniszterelnök kedden televíziós üzenetben jelentette be saját és kormánya lemondását. A közel-keleti államban csaknem két hete tartanak a helyenként erőszakba is torkolló kormányellenes tüntetések.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.