időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

Magyar támogatással épült görögkatolikus ifjúsági központot adtak át Ukrajnában

Forrás: MTI
2019.11.24. 16:08

A magyar kormány támogatásával és Fényeslitke község közreműködésével épült görögkatolikus ifjúsági lelki központot adott át ünnepélyesen Íjgyártó István, Magyarország ukrajnai nagykövete vasárnap a Lemberg (Lviv) megyei Tuholka községben.

Az épületszentelő ukrán görögkatolikus liturgia után Íjgyártó István avató beszédében – az esemény és a hely jellegének megfelelően – Szent Pál apostol rómaiakhoz írt levelének 15. fejezetéből a hívek egymásra találására vonatkozó, „Fogadjátok el tehát egymást, amint Krisztus is elfogadott titeket Isten dicsőségére” részletet idézte.

„Ezen alkalom szép példázata, annak ellenére, hogy különböző nyelveken dicsérjük az Urat, hegyek és határok választanak el minket, a céljaink közösek, hiszen a hit és az ifjúság mindannyiunk számára nagyon fontos” – tette hozzá.

A diplomata azt is elmondta, hogy az ifjúsági központ a tuholkai és a környező falvak fiataljai számára szolgál majd közösségépítő, gyülekezeti és találkozási helyként. A létesítményben helyet kap vasárnapi iskola, énekkar és lesz énekoktatás, de van benne filmvetítésre alkalmas terem is, míg a felső szinten vendégszobákat alakítanak ki, ezzel is támogatva a vidék turizmusának fejlődését – közölte, emlékeztetve, hogy Tuholkában a magyar kormány támogatásával tavaly egy sziklakápolna és keresztút is épült.

A Kárpátokban található Tuholka község vezetése és lakossága nagy segítséget nyújtott a Vereckei-hágóról a szovjet hatóságok által az 1960-es években eltávolított – a magyarok számára fontos – egykori millenniumi honfoglalási emlékmű darabjainak felkutatásában és összegyűjtésében. Az ukrán-magyar jószomszédi kapcsolatok és megbékélés jeleként az emlékmű fellelt darabjait a helyiek 2014-ben a magyar államnak adományozták. Ezeket restaurálás és kiegészítés után millenniumi emlékműként Kövér László, az Országgyűlés elnöke avatta újra 2015. október 3-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.