Menczer Tamás: A magyar külpolitika középpontjában mindig a magyar érdek áll

A magyar külpolitika középpontjában mindig a magyar érdek áll – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a magyar diplomácia napja alkalmából a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott konferencián csütörtökön.

Forrás: MTI2019. 11. 21. 14:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Menczer Tamás elmondta: a külhoni magyarokra „úgy tekintünk”, mint akik két országot összekötnek, nem szétválasztanak.

„Azt feltételezzük, és abban bízunk, ha vannak közös, határokon átívelő, bizalomerősítő sikereink szomszédainkkal, idővel az érzékenyebb kérdéseket is meg tudjuk nyitni” – mondta Menczer Tamás.

A külhoni magyarok sokkal jobb helyzetben vannak most, mint öt évvel ezelőtt, de sok feladat „áll még előttünk” – közölte.

Kifejtette: Szerbia példaértékűen bánik a határon túli magyar közösségekkel, Szlovákiával pedig „minden idők legjobb kapcsolatát ápoljuk”, és bizonyos kisebbségi kérdésekben is sikerült előre lépni, az ukrán-magyar relációban rendkívül fontos lenne egy legfelsőbb szintű találkozó.

A magyar kormány nem engedi el a kárpátaljai magyarok kezét, és nem fogja geopolitikai játszmák oltárán feláldozni a közösséget – hangsúlyozta az államtitkár.

A gazdasági megerősítés is fontos ahhoz, hogy a külhoni magyarok a szülőföldjükön tudjanak maradni, a kormány 2016-ban indított programjának köszönhetően 44 882 pályázatot tudott támogatni összességében 121,9 milliárd forint értékben. A támogatás nyomán 228 milliárd forintnyi beruházás jött létre. Jelenleg 13 415 pályázat áll elbírálás alatt, 35,8 milliárd forint értékben – ismertette az adatokat az államtitkár.

Meg kell kérdezni a külhoni magyarokat arról, hogy mi a jó nekik. „Mi megkérdezzük őket, soha nem hozunk fontos döntést anélkül, hogy egyeztetnénk a határon túli magyar közösségekkel” – fogalmazott Menczer Tamás.

Kitért arra is, „arra mi sem számítottunk”, hogy lesz olyan magyar párt, amely szomszédos országban zajló kampány során a magyar jelölttel szemben kampányol.

A múlt héten Budapesten tárgyaltak a külhoni magyar pártok vezetői, és elmondták: látva a Momentum magyarellenes akcióját, elárulva érzik magukat. A Momentum és szövetségeseik meg akarják tanítani a külhoni magyarokat nem magyar jelöltre szavazni. A történelmi tapasztalat azonban nem azt mutatja, hogy egy nem magyar nemzetiségű jelölt jobban képviseli a magyar érdekeket, mint egy magyar jelölt – mondta Menczer Tamás. Leszögezte: az, amit a Momentum, és minden őket támogató párt csinál, elfogadhatatlan és undorító, „émelyeg a gyomrom, ha rá gondolok.”

Itt nemcsak a külhoni magyar pártokról van szó, azokat a tömegeket is elárulják, akik a pártok mögött állnak – hangsúlyozta az államtitkár. Amikor a Momentum arról ír, hogy NATO-csapatok kényszerítsenek ki bizonyos általuk kívánt rendet Magyarországon, akkor a legrosszabb kommunista hagyományokat követi. A Momentum egy ronda lila lufi, amiben semmi tartalom nincs, csak a legrosszabb, kommunista, szabaddemokrata és gyurcsányista hagyományokat képviselik – mondta az államtitkár.

Menczer Tamás beszélt arról is: magyar érdek, hogy Németországgal, Oroszországgal és Törökországgal jó kapcsolatot ápoljunk. A gázimport kérdésében Magyarország a forrás- és útvonal-diverzifikációban érdekelt. „Egyelőre rajtunk kívül álló okok miatt szinte kizárólag orosz gázhoz férünk hozzá” – tette hozzá az államtitkár.

A migrációról szólva azt emelte ki: jelenleg a nyugat-balkáni útvonalon több mint 100 ezer illegális bevándorló tartózkodik. Elmondta: a magyar kormány több mint 40 millió dollárral támogatta a közel-keleti keresztény közösségeket, ezzel megközelítőleg 50 ezer ember helyben maradását segítették. A magyar ellenzék viszont egyértelműen bevándorláspárti, és van egy párt, amely jelenleg a nyílt antiszemitizmus és a gyurcsányizmus között vacillál, és ebből nehéz a jobbikat választani – mondta Menczer Tamás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.