Az egyház szakadásától tart a pápa

Mártonffy Attila
2019. 12. 02. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német katolikus egyház megreformálásáról szóló kétéves folyamatot indított el tegnap a Német Püspöki Konferencia és a Német Katolikusok Központi Bizottsága, amelynek során olyan tabutémák is terítékre kerülnek, mint a cölibátus esetleges megszüntetése vagy hogy kapjanak-e nagyobb szerepet a nők az egyházi életben.

A tanácskozássorozatot többek között az indokolja, hogy egy tavalyi jelentés szerint számos, összesen 3677 – leginkább fiatal fiúk elleni –, 1946 és 2014 között elkövetett szexuális zaklatási, illetve erőszaktevési esetre derült fény a németországi egyházon belül. Ezekben az ügyekben 1670 egyházi személy volt érintett. Éppen ezért taglalnak olyan témákat is, mint a katolikus egyház felfogása a szexualitásról és a szexuális morálról.

A német katolikus egyház modernizálására irányuló törekvések máris heves bírálatot váltottak ki a Vatikánból: a legfelsőbb körök, beleértve Ferenc pápát is, aggodalmuknak adtak hangot, hogy a német püspökök által kezdeményezett konferencia végső soron egyházszakadáshoz vezethet.

A régi, esetleg már évszázadokkal ezelőtt rendezett ügyek felmelegítése elborzasztó hatást gyakorolhat a Vatikánra. Az ettől való félelem oly mértékben eszkalálódott, hogy Ferenc pápa az egyik legerőteljesebb, így ritkán használt eszközhöz folyamodott: nyílt levelet intézett a német néphez, sürgetve az embereket, hogy őrizzék meg a katolikus egyház egységét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.