Kölcsönösen utasított ki diplomatákat Szófia és Moszkva

Diplomaták kölcsönös nem kívánatossá minősítésébe torkollott, hogy a Moszkva Szófia kérésére nem hívott vissza egy Bulgáriában kémkedéssel vádolt orosz diplomatát. Oroszországban közben letartóztatták egy terroristának minősített szervezet nyolc tagját.

Mártonffy Attila
2019. 12. 05. 16:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország kiutasított egy bolgár diplomatát, a lépést válaszintézkedésnek minősítve – idézi a távirati iroda a TASZSZ egy névtelen külügyi forrásra hivatkozó tegnapi közleményét. „Ez az a tükörintézkedés, amelyre már figyelmeztettünk” – közölte az informátor.

Marija Zaharova külügyi szóvivő még október 31-én, szintén a TASZSZ-nak nyilatkozva rámutatott, hogy a diplomáciában a kölcsönösség elve érvényesül. Az ügy előzménye, hogy a bolgár kormány október 29-én kiutasított egy kémkedéssel gyanúsított orosz diplomatát, egy nappal később pedig megtagadta a vízumot a leendő orosz katonai attasétól.

A bolgár külügyminisztérium nem közölt további részleteket. Szófia a kiutasításra azután szánta rá magát, hogy Moszkva a bolgár kormány kérése ellenére nem hívta vissza a szófiai ügyészség által kémkedéssel megvádolt diplomatát. Bolgár ügyészek szerint a kiutasított diplomata tavaly szeptember óta találkozókat tartott többek között egy magas rangú tisztségviselővel, akinek hozzáférése volt az EU-tól és a NATO-tól származó titkosított információkhoz.

Közben Moszkvában nyolc, terrorszervezetben való részvétellel gyanúsított személy letartóztatását rendelte el egy bíróság – közölte tegnap ugyancsak a TASZSZ belügyi forrásra hivatkozva. A hét férfi és egy nő a gyanú szerint a Hizb ut-Tahrír al-Iszlami szervezet tagja, s elítéltetésük esetén tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak. Mindannyian a Független Államok Közössége (FÁK) más országainak állampolgárai. Korábbi közlés szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a belügyminisztérium munkatársai Moszkvában és Cseljabinszkban őrizetbe vették a Hizb ut-Tahrír két vezetőjét és hét tagját.

Az elfogottak a hivatalos tájékoztatás szerint Oroszország és közép-ázsiai köztársaságok állampolgárai, akik a fennálló rend erőszakos megdöntésére törekvő terrorszervezet ideológiáját terjesztették, és tagtoborzással foglalkoztak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.