időjárás 33°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Líbia igénybe kívánja venni a török segítséget

Forrás: MTI
2019.12.20. 09:15

Az ENSZ támogatását élvező líbiai egységkormány igénybe kívánja venni a török segítséget a biztonsági és katonai együttműködésről november végén aláírt szándéknyilatkozat ratifikálásával – közölte Fájez esz-Szarrádzs líbiai kormányfő hivatala csütörtökön.

A tripoli kabinet rendkívüli tanácskozást tartott az ügyben és egyhangúlag döntött a dokumentum hatályba léptetéséről. A közlemény nem tartalmazott további tartalmi részleteket.

Recep Tayyip Erdogan török elnök ugyanakkor ismételten kilátásba helyezte, hogy csapatokat küld Líbiába, ha a nemzetközileg elismert egységkormány kéri.

A török elnök legutóbb november végén látta vendégül a líbiai miniszterelnököt, akivel akkor aláírt egy nagy felzúdulást kiváltó megállapodást a földközi-tengeri befolyási övezetekről, valamint a katonai együttműködésről. A Tripoliban székelő vezetést Törökország mellett Katar is támogatja.

Egyelőre azonban nem világos, hogy a szándéknyilatkozat életbelépésével valóban török csapatok érkeznének Líbiába. Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, aki a tobruki ellenkormány oldalán álló Halífa Haftar tábornokot támogatja, élesen bírálta a megállapodást.

A Kelet- és Dél-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó Líbiai Nemzeti Hadsereget (LNH) irányító Haftar április 4-én indította meg csapatait a nemzetközileg elismert egységkormány ellenőrzése alatt álló Tripoli elfoglalására azzal az ürüggyel, hogy kiűzi a terroristákat a fővárosból.

A hadművelet megakadt, de december 12-én a lázadó tábornok bejelentette, hogy döntő offenzívát indít Tripoli elfoglalásáért. Az LNH a legnagyobb és legjobban szervezett az ország számos milíciája közül, és élvezi Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Oroszország támogatását.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása óta zűrzavar uralkodik, amelyben egymással rivalizáló milíciák igyekeznek minél nagyobb területeket ellenőrzésük alá vonni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.