Új szerződés váltja fel a NAFTA-t

A teljesen átdolgozott megállapodás a negyedszázados Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt váltja fel.

Mártonffy Attila
2019. 12. 12. 10:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aláírták az új amerikai–kanadai–mexikói szabadkereskedelmi egyezményt (USMCA). Az erről szóló dokumentumot helyi idő szerint kedden délután Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyaló, Chrystia Freeland (képünkön) kanadai miniszterelnök-helyettes és Jesús Seade külügyminiszter-helyettes, mexikói főtárgyaló látta el kézjegyével Mexikóvárosban.

Fotó: Reuters

Az aláírási ceremónián jelen volt Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök és Jared Kushner, Donald Trump elnök veje és tanácsadója is. A teljesen átdolgozott megállapodás a negyedszázados Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményt (NAFTA) váltja fel, amelyről Trump már elnökjelölti kampányában azt állította, hogy a legrosszabb kereskedelmi megállapodás, amit az USA valaha is kötött, mivel miatta, úgymond, munkahelyek milliói szűntek meg az amerikai feldolgozóiparban. Az aláírás előtt néhány órával az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke, Nancy Pelosi bejelentette, hogy elhárultak az akadályok a három ország új kereskedelmi egyezményének amerikai kongresszusi ratifikálása elől is. Erre a távirati iroda szerint valószínűleg január elején kerül sor. Lighthizer csodának nevezte, hogy a szakszervezetek – köztük a befolyásos amerikai AFL–CIO –, valamint az üzleti élet szereplőinek széles köre egyetértett az egyezményben foglaltakkal. Egyúttal López Obrador dicsérte Trump együttműködési készségét, míg Freeland a többoldalúság győzelmét méltatta.

– Olyan körülmények között sikerült tető alá hoznunk mindezt, amikor világszerte egyre nehezebb lesz kereskedelmi megállapodást kötni bárkivel is – monda a kanadai miniszterelnök-helyettes. Az USMCA-t több mint egy éve már egyszer aláírták, de a demokraták uralta képviselőház nem ratifikálta, mert lényeges munkaügyi és környezetvédelmi kérdésekben meg akarta változtatni a szöveget. Robert Lighthizer és munkatársai hónapokon keresztül egyeztettek kanadai és mexikói partnereikkel az eredeti megállapodásban rögzítettek módosításairól. Az új paktum szakértők szerint a kontinensen évi 1200 milliárd dollár értékű kereskedelmet, tizenkétmillió amerikai munkahely létesítését, valamint azt teszi majd lehetővé, hogy az Egyesült Államok az agrártermékei egyharmadát exportálhassa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.