Három párt sem elég a türingiai kormányhoz

A tartományi választások azt a helyzetet eredményezték, hogy a Türingiában eddig hatalmon lévő koalíció nem szerzett elég mandátumot az erfurti parlamentben ahhoz, hogy ismét többséget alkosson.

2020. 01. 15. 14:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van egy elég egyértelmű párthatározatunk, ami továbbra is érvényben van. Ezt a türingiaiak is tudják – mondta néhány nappal ezelőtt Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője. Szavait a keletnémet Türingia tartománybeli párttársainak címezte, akikben felvetődött a Die Linkével – a keletnémet kommunista állampárt utódpártjával – való együttműködés gondolata.

Az október végi tartományi választások azt a szokatlan helyzetet eredményezték, hogy a Türingiában eddig hatalmon lévő vörös–vörös–zöld-koalíció – azaz a Die Linke, a szociáldemokraták (SPD) és a Zöldek szövetsége – nem szerzett elég mandátumot az erfurti parlamentben ahhoz, hogy ismét többséget alkosson. Németországban először fordult elő, hogy a két hagyományos nagy párt közül sem a CDU, sem az SPD nem tudta megszerezni az első két hely valamelyikét. A voksolás győztese a Die Linke volt 31 százalékos eredménnyel, a második helyen a bevándorlásellenes AfD végzett 23,4 százalékkal. A pártok közötti együttműködést megnehezíti, hogy az AfD-vel senki nem akar koalícióra lépni, a Die Linkét pedig a CDU mellett a liberális FDP is elutasítja partnerként.

Björn Höcke, az AfD helyi vezetője. Elszigetelik
Fotó: MTI/EPA/Jens Schlüter

A patthelyzet feloldására vonatkozóan felmerült az az ötlet, hogy az ellenzékben lévő CDU-nak és FDP-nek csupán egyes projektek végrehajtásához kellene támogatást nyújtania a kisebbségi kormánynak. Ezt elviekben Bodo Ramelow tartományi miniszterelnök, a Die Linke politikusa sem vetette el, ám a hétfői ötpárti puhatolózó tárgyalások sikertelenül zárultak.

Az együttműködés e formája ráadásul erősen megosztja a CDU-t. A kereszténydemokraták egyik vezető politikusa, Wolfgang Steiger a Bild napilapnak azt mondta: a Die Linke támogatása súlyos tabusértés lenne. – A CDU-nak bátornak kell lennie ahhoz, hogy saját miniszterelnök-jelöltjével álljon elő egy kisebbségi kormány felállításához, hiszen többséget képes alkotni a szocialista kormánnyal szemben – mondta a napokban Hans-Georg Maassen, az Alkotmányvédelmi Hivatal egykori vezetője, a CDU konzervatív szárnyának vezető személyisége, aki minden bizonnyal arra gondolt, hogy pártja az FDP-vel alkothatna kisebbségi kormányt Türingiában, az AfD külső támogatásával. Ezt az elképzelést azonban a CDU országos vezetése határozottan elutasítja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.