Újabb csontváz esett ki a szocialisták szekrényéből

Jelenleg három ember ellen folyik per Vallettában, akik összefüggésbe hozhatók az emberöléssel. Közülük is a legfontosabb Yorgen Fenech üzletember, akivel szemben bűnrészesség miatt folyik eljárás.

2020. 01. 21. 17:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök-csere sem hozott békességet a máltai kormányban: alig egy hete tette le hivatali esküjét, máris távozni kényszerült miniszteri posztjáról Justyne Caruana, miután kiderült, a rendőrség egyik magas rangú vezetőjeként dolgozó férje külföldi futballmérkőzésekre járt a máltai újságíró-gyilkosság fő gyanúsítottjával.

A Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolása óta húzódó nyomozás miatt már eddig is több, magas pozícióban lévő máltai politikus és kormányzati tisztviselő kerül kínos helyzetbe. Joseph Muscat korábbi kormányfő még decemberben kénytelen volt lemondani, január elején pedig átadta hivatalát a Munkapárt új elnökének, Robert Abelának, a szocialista kormányzat azonban láthatóan továbbra sem tudja magát tisztára mosni egy olyan újságíró halálának ügyében, aki épp a miniszterelnök, illetve környezetének korrupciós ügyeit igyekezett feltárni.

Jelenleg három ember ellen folyik per Vallettában, akik összefüggésbe hozhatók az emberöléssel. Közülük is a legfontosabb Yorgen Fenech üzletember, akivel szemben bűnrészesség miatt folyik eljárás. A novemberben menekülési kísérlet közben őrizetbe vett Fenech letartóztatása után lemondott Konrad Mizzi, a kormány idegenforgalmi minisztere, valamint Keith Schembri, Muscat korábbi kabinetfőnöke, akit Fenech a gyilkosság tényleges megrendelőjének nevezett. Caruana férje, Silvio Valletta egyébként éppen a korrupciós ügyeket vizsgáló különleges rendőri egységeket vezette.

A The Sunday Times of Malta című lap emlékeztetett: tavaly júniusban le kellett mondania hivataláról, két hónappal később pedig a rendőrségtől is távozott. Mint írták, távozása után egy hónappal Fenecchel együtt utazott Nagy-Britanniába egy futballmérkőzésre. A The Times of Malta egyébként azt írta, Caruana az új kormányfő kérésére mondott le miniszteri posztjáról.

Az ellenzéki jobbközép Nacionalista Párt az ügyre úgy reagált: az új miniszterelnök máris megkérdőjeleződött. Adrian Delia pártelnök a parlamentben felszólalva megkérdezte Robert Abelát, hogy tudott-e Caruana férje és az újságíró-gyilkosság első számú vádlottja közötti szoros kapcsolatról, és ha igen, miért maradt ez mindeddig titokban.

A Nacionalista Párt mögött álló Európai Néppárt (EPP) egyébként már többször aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ország szocialista kormánya rendszerszinten próbálja eltüntetni a korrupcióval és az újságíró halálával kapcsolatos nyomokat.

A jobbközép pártcsaládnak tavaly decemberben sikerült elérnie, hogy az Európai Parlament határozatban aggodalmát fejezze ki a máltai helyzet miatt, számos képviselő azonban kifogásolja, hogy a szocialista frakció részéről semmilyen konkrét lépés nem történt még az ügyben, miközben az újságíró-gyilkosság a valódi jogállamisági kérdés, nem a Magyarország ellen folytatott politikai hisztéria.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.